Közélet

Önnel együtt! – E gondolat jegyében szolgál a szegedi CPO

Önnel együtt! – E gondolat jegyében szolgál a szegedi CPO

2015. június 16., kedd
Önnel együtt! – E gondolat jegyében szolgál a szegedi CPO
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A lakossággal való közvetlen kapcsolattartás a feladata Hegedűs Miklós rendőr zászlósnak, aki Szegeden 2014. július elsején indult Közösségi Rendészeti Program keretében látja el feladatait. A szegedi CPO azt mondja, a 4. zóna lakói kedvezően fogadták a kísérleti jelleggel bevezetett projektet.

Szegeden kilenc közösségi rendészeti zónát alakítottak ki, amelyek mindegyikében egy-egy CPO teljesít szolgálatot. A CPO az angol community police officer kifejezésből képzett betűszó. A CPO-k szerepe és feladata, hogy közvetlen kapocsként szolgáljanak a lakosság és a rendőrség között. Bár a közbiztonság megteremtésének első számú felelőse a rendőrség, ebben jelentős segítséget tudnak nyújtani az állampolgárok is.

Hegedűs Miklós

főleg gyalogosan lát el szolgálatot, célja az, hogy a 4. zóna lakói közül minél többekkel tudjon személyesen beszélni, kapcsolatot felvenni. Az elmúlt egy évben a helyiek megkedvelték, egyre többen fordulnak hozzá gondjaikkal. „Néhány hete egy idős néni kért meg arra, hogy kísérjem el a boltba. Útközben elmesélte, hogy napjai nagy részét az erkélyen tölti, ezért mindent megfigyel. Elmondta, látott egy gyanús autót, melynek rendszámát felírta egy kis cetlire. Az adatokat átadtam a szegedi nyomozóknak, akik ez alapján utazó bűnözőket fogtak el” – számolt be a SZEGEDma.hu portálnak a szegedi CPO.

DSC_0076

Amikor arról kérdeztük, hogy melyik volt a legemlékezetesebb esete, a rendőr zászlós elmosolyogja magát. A közelmúltban Szegeden járt egy cirkusz, és a 4. zónából egy állampolgár folyamatosan arra panaszkodott, hogy a műsor miatt nem tud pihenni, zavarja a hangoskodás. „Felkerestem a férfit, meghallgattam a panaszait. Közben felvettem a kapcsolatot a cirkusz vezetőjével és megszerveztem egy találkozót. A bácsit körbevezették a cirkusz területén és két tiszteletjeggyel is meglepték. Utána nem tett több bejelentést a hangzavar miatt” – mesélte. Munkája sokrétűségére példa, hogy legutóbb egy baglyon segített társával a szegedi CPO. A szegedi borfesztivál területét ellenőrizték társával, amikor arra figyeltek fel, hogy a vihar leverte egy bagolyfészkét a fáról. A rémült állat a földön feküdt. A CPO-k egy kis dobozba tették a jószágot, és elvitték a Szegedi Vadasparkba, ahol megkapta a szükséges ellátást.

IMG_0004

Az aktív lakossági kapcsolattartás során a helyiek bűnmegelőzési ismereteit is igyekszik szélesíteni Hegedűs Miklós. „Nem lehet elégszer elmondani az időseknek, hogy idegenekben ne bízzanak meg! Ha gyanús személyek keresik fel őket, bizalmukba akarnak férkőzni, ne engedjék be őket, hanem telefonáljanak nekem vagy a rendőrségi segélyhívóra” – mondja. A 4. zóna CPO-ja több ajtóéket adott át a napokban főként egyedül élő, idős embereknek. Az eszköz fülsiketítő hangot ad ki, ha valaki a tulajdonos engedélye nélkül akar belépni a lakásba. A rendőr zászlós az ajándékot minden lakásban maga helyezte üzembe, és a lakókat a használatára is megtanította. „A kísérleti projekt első évének legfontosabb tapasztalata az, hogy a szegediek igénylik a közvetlen kapcsolattartást a rendőrséggel” – zárta a beszélgetést a CPO.

IMG_3695

Szeged kilenc közösségi rendészeti zónájáról, és az ott teljesítő CPO-k elérhetőségéről

ITT

tájékozódhat.

Közösségi logó
Svajci_BM_ORFK

Hegedűs Miklós rendőr zászlós feladata a lakossággal való közvetlen kapcsolattartás a Szegeden kialakított kilenc körzet...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.