Közélet

Latorcai: jövőre hatszázmilliós keretből gazdálkodhatnak az önkéntes tűzoltóegyletek

Latorcai: jövőre hatszázmilliós keretből gazdálkodhatnak az önkéntes tűzoltóegyletek

2015. június 20., szombat
Latorcai: jövőre hatszázmilliós keretből gazdálkodhatnak az önkéntes tűzoltóegyletek

A tűzoltók tapasztalatát és tudását ismerte el a kormány a hivatásos tűzoltók életpályamodelljének bevezetésével, továbbá azzal, hogy 2010 óta évről évre növeli az önkéntes tűzoltóegyletek támogatását, így jövőre várhatóan már 600 millió forintos keret áll a rendelkezésükre – hangoztatta az Országgyűlés alelnöke szombaton Szekszárdon, a VI. Országos hagyományos tűzoltóverseny megnyitóünnepségén.

Latorcai János

rámutatott: a támogatás folyamatos növelése azt jelenti, hogy 2009-hez képest - a Magyar Tűzoltó Szövetség támogatásával együtt - hatszorosára nő a rendelkezésre álló keret. Kiemelte: az önkéntes tűzoltók nagyon fontos szerepet játszanak a mindennapokban, hiszen életüket is kockára téve segítenek másoknak, ugyanakkor részt vesznek a megelőzésben, és kiemelt figyelmet fordítanak a hagyományőrzésre. Nem más ez, mint hivatás, talán azok közül is az egyik legnemesebb - fogalmazott Latorcai János. Hozzátette: egykori önkéntes tűzoltóként ismeri a lelkületet, amely számára egyértelmű, hogy a vállalt hivatást a legnehezebb körülmények között is teljesíteni kell. Az Országgyűlés alelnöke megemlékezett arról, hogy Magyarországon

Széchenyi Ödön

, gróf

Széchenyi István

fia londoni mintára 1863-ban hozta létre a Pesti önkéntes tűzoltóságot. A szervezet 1870-ben már hivatásos tűzoltókból állt, akik profikhoz illő fegyelemmel és szervezettséggel, fizetésért űzték hivatásukat. A politikus szerint Széchenyi Ödön erőfeszítései két tanulsággal szolgálnak: egyrészt annak felismerésével, hogy hivatásos és önkéntes tűzoltók csak együtt lehetnek sikeresek, másrészt a tüzek gyors eloltásához rengeteg gyakorlásra van szükség. Ezért kellenek a szekszárdihoz hasonló versenyek - mondta Latorcai János.

Ács Rezső

(Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere beszédében kiemelte, ez a nemes verseny nemcsak a fizikai és mentális képességekről szól, hanem tovább erősíti a bizalmat a profi és önkéntes tűzoltóságok felé, emellett a közösségeket még erősebbé kovácsolja.

Dobson Tibor

, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke arról szólt, szervezetük elismerései, sikerei mögött rengeteg munka van, a sikerek pedig kijelölték azt az utat, amelyen tovább kell haladniuk. Méltatta, hogy határon túli bajtársaik is részt vesznek a megmérettetésen Romániából és Szerbiából, Székelyföldről és a Vajdaságból, mert megfogalmazása szerint a felelősség ugyanaz határon innen és túl. A Magyar Tűzoltó Szövetség a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen rendezi meg a VI. Országos hagyományos tűzoltóversenyt a szekszárdi atlétika pályán. A kétnapos esemény mintegy 400 tűzoltó vesz részt: az ország szinte összes megyéje indított csapatokat. A versenyben 10 fős csapatok indulnak, amelyek oltási gyakorlatban és váltófutásban mérik össze erejüket. Az értékelés külön-külön és összetettben önkéntes tűzoltó egyesületi (nem főállású önkéntes és nem főállású létesítményi), főállású tűzoltói (főállású önkormányzati és főállású létesítményi tűzoltók) között történik a versenykiírás szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.