Közélet

Kulturális bizottság: az Ortutay-átnevezés a vita középpontjában + FOTÓK

Kulturális bizottság: az Ortutay-átnevezés a vita középpontjában + FOTÓK

2015. június 24., szerda
Kulturális bizottság: az Ortutay-átnevezés a vita középpontjában + FOTÓK
kult_biz_ules08_gs

Pénteken közgyűlés elé kerül az Ortutay Gyula Városi Kollégium átnevezésének ügye, ami ellen működtetőként határozottan tiltakozik a városvezetés. Haág Zalán szerint nem helyes megtartani a a Rákosi Mátyás vezette rettegett diktatúra kiépítésében és a második világháború utáni magyar demokrácia felszámolásában szerepet vállaló Ortutayt névadóként. A KDNP-s frakcióvezető egyébként a város ráérős hozzáállást is kifogásolta a 2024-es fővárosi olimpia szegedi szerepvállalása kapcsán.

Haág Zalán

, a KDNP frakcióvezetője

halaszthatatlan indítványt nyújtott be

a pénteki közgyűlésre, melyet a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság szerdai ülésén ismertetett: eszerint a fővárosi olimpiai játékok rendezvényhelyszínei közé Szegednek is csatlakoznia kellene, lévén a Maty-éri pálya tökéletes helyszín bizonyos versenyszámok lebonyolítására.

Solymos László

(MSZP) alpolgármester azonban állította: halaszthatatlan indítvány nem létezik. Haág ezt cáfolta, felolvastatva a jegyzői iroda munkatársával a hatályos SZMSZ 20. bekezdés 2. paragrafusát. Az alpolgármester aztán azzal igyekezett más irányba terelni az ügyet, hogy legkorábban 2017-ben kell majd pályázni a 2024-es ötkarikás játékokra, azaz nem időszerű erről beszélni. A KDNP-s képviselő szerint viszont aggodalomra adhat okot, hogy a város nem kíván időben foglalkozni a nagyszabású programmal, hiszen borítékolható, hogy más nagyvárosok jóval a pályázati idő kiírása előtt versenybe szállnak majd azért, hogy Budapest partnerei lehessenek a pályázatban, a rendezésben. „Szegednek elemi érdeke lenne, hogy minél előbb lépjen” – zárta ezzel a maga részét Haág.

kult_biz_ules09_gs

Bár összességében vitamentes volt a kulturális bizottság ülése, a tagok sokat időztek

Kiss Ernő

emléktáblájának kihelyezése felett. Kiderült: már 5 éve húzódik az 56 éve Szegeden szolgáló zenetanár előtti tisztelgés, amit egyébként a Kárász utcai Europa Nostra-tábla paramétereihez hasonlóan szeretnének majd kifüggeszteni. Mivel nem a Szegedi Megyei Jogú Város kezdeményezte az emléktáblát, s kerettel sem támogatta annak elkészítését, az előterjesztők nem szeretnék, hogy e neve szerepeljen rajta. A Bálint Sándor Művelődési Ház vezetője nehezményezte ez, nemtetszésének hangot is adott az ülésen. Véleménye szerint a város jegyzéke rangot adna a táblának, hiszen Kiss egész életében a település kulturális életét szolgálta. A pénteki közgyűlés elé kerülő kérdés az Ortutay-kollégium névváltoztatásának ügye is, ami – mint arra

Kozma József

(MSZP) bizottsági elnök is felhívta a képviselők figyelmét – alaposan és vehemensen körbejárt téma, ugyanis a

kulturális bizottság több ízben is tárgyalt róla

. Ismét Haág Zalán frakcióvezető vette magához a szót, aki egyébként a múltkori ülésen egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott megjelenni. Azt kifogásolta:

Ortutay Gyula

a Rákosi-korszakban vállalt politikai szereplése miatt

nem méltó egy szegedi intézmény nevének viselésére

, bár tudományos eredményei vitathatatlanok. Emlékeztetett: a Ságvári-gimnázium és általános iskola ügyében kirobbant botrány részleteire, ugyanis az átnevezés elleni érvek között akkor a városháza és a szegedi baloldal a szülői munkaközösségek, diákszervezetek és a pedagógusok tiltakozását emlegette. Ezúttal viszont mást tesznek, és nem vesznek tudomást arról, hogy a diákok, a szülők és a dolgozók is egyetértenek a Klik javaslatával, hogy tűnjön el Ortutay Gyula neve a városi kollégium elnevezéséből. Haág tehát összességében több okból is nehezményezte a

Botka László

polgármester, illetve a városháza által tervezett tiltakozó határozatot. A névváltoztatás ügye pénteken biztosan a közgyűlés elé kerül, bár

Kosik Dénes

és a KDNP-s képviselő nemmel szavazott, hat baloldali bizottsági tag ellenében.

kult_biz_ules07_gs

A Dóm téri emlékcsarnok

Balázs Béla

és

Csontváry Kosztka Tivadar

szobrainak áthelyezésével

hírportálunk is foglalkozott

. Ahogy arról több cikkben beszámoltunk, jelenleg is zajlik a dóm turisztikai vonzerővé fejlesztését célzó nagyprojekt, ennek keretében pedig felújítják a Nemzeti Emlékcsarnok keleti térfalát is. A szobrok restaurálása kapcsán a Szeged-Csanádi Egyházmegye kezdeményezte a költő, író, filmesztéta, filmrendező és Csontváry festőművész posztamensen lévő mellszobrainak áthelyezését. Mivel az árkádsor szoborállományát figyelembe véve elhelyezésük előnytelen, sötét, körbejárhatatlan, nehezen fotózható és takarítható a felújításokat végző Kovács Jenő kőrestaurátor a mellszobrok áthelyezésére tett javaslatot – írtuk korábbi cikkünkben. Az egyházmegye saját költségén költözteti az egyébként önkormányzati tulajdonban lévő szobrokat, melyhez a bizottság egyhangúlag megadta az engedélyt.

Pénteken közgyűlés elé kerül az Ortutay Gyula Városi Kollégium átnevezésének ügye.http://szegedma.hu/?p=549321

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.