Közélet

Járványügyi teendő nincs, de elővigyázatosságra int a hatóság

Járványügyi teendő nincs, de elővigyázatosságra int a hatóság

2015. június 26., péntek
Járványügyi teendő nincs, de elővigyázatosságra int a hatóság
migracio_nogradi_tibor06_gs

A Csongrád megye déli területén, a határt illegálisan átlépő migránsok kapcsán a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya arról tájékoztatja a lakosságot, hogy azonnali lakossági intézkedést igénylő közegészségügyi-járványügyi teendő jelenleg nincs. Ugyanakkor közegészségügyi-járványügyi szempontból megelőző óvintézkedések szükségesek a menekültek által elhagyott vagy otthagyott használati tárgyak, ruhadarabok összegyűjtésével kapcsolatban.

Ezen tárgyak esetében lehetséges, hogy vérrel, egyéb emberi váladékkal, illetve különböző élősködőkkel (tetű, rüh) szennyezettek, illetve fertőzöttek. "Kérjük, hogy amennyiben bárki a lakóhelye környezetében feltehetően menekültek által elhagyott vagy otthagyott használati tárgyakat, ruhadarabokat talál, a következő óvintézkedéseket tartsa be: - semmiképpen ne nyúljon puszta kézzel a ruhadarabokhoz, eszközökhöz, - amennyiben kesztyű nélkül nyúlt a fenti tárgyakhoz, végezzen fertőtlenítő kézmosást (pl.: hypo, ultrasol, clarasept stb.), - ha nem viselt védőeszközöket a tárgyak, ruhadarabok összegyűjtésénél és 1-2 nap múlva bármilyen panaszt észlel (hasmenés, hányás, kiütés) azonnal forduljon háziorvosához. - értesítse a terület tulajdonosát vagy az önkormányzat által erre kijelölt személyt a fertőzött tárgyak szakszerű begyűjtése érdekében" - írja a Csongrád Megyei Kormányhivatal közleménye.

Juhász Tünde

kormánymegbízott portálunknak pénteken adott interjújában hangsúlyozta, hogy az az illegális migránsok ártéri erdőkben és szántóföldeken, valamint a lakott területeken elszórt ruhadarabjai és egyéb hulladékai veszélyesek lehetnek. "Ezek az emberek olyan országokból jöttek, ahol az európai közegészségügyi normák alatti állapotok vannak. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint nincs indok bármiféle járványügyi helyzet elrendelésének, ugyanakkor mi azt gondoljuk a hátrahagyott hulladék mennyisége okán, hogy fel kell hívjuk valami önkormányzat és az ott lakó emberek figyelmét, ne nyúljanak a hulladékokhoz." Veszélyes hulladéknak minősülnek ugyanis, amit ennek összegyűjtésére és megsemmisítésére vonatkozó szigorú előírások szerint kezelnek. Sajnos nem egyedi eset, hogy a hátrahagyott szeméthez nyúlnak, ezért tartotta fontosnak a Csongrád Megyei Kormányhivatal a lakosság széleskörű tájékoztatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.