Közélet

Izsáki rendőrök ügye – átminősítették, így enyhébb az ítélet + FOTÓK

Izsáki rendőrök ügye – átminősítették, így enyhébb az ítélet + FOTÓK

2015. június 19., péntek
Izsáki rendőrök ügye – átminősítették, így enyhébb az ítélet + FOTÓK
izsaki_rendorok02

„Szolgálunk és verünk” – így alakították át az izsáki rendőrök a rendőrség szlogenjét a Szegedi Ítélőtábla szerint. Az első- és másodrendű vádlott cselekményét átminősítették, társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntettében találták őket bűnösnek, ehhez igazították a büntetési tételeket is, gyakorlatilag megfelezve azt.

A vádirat szerint 2013. áprilisában az izsáki rendőrőrsön vallatás során halálra vertek egy lopás gyanúja miatt előállított román állampolgárságú, magyar nemzetiségű izsáki férfit. Első fokon az elsőrendű vádlott társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetést, a másodrendű, szintén társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt 20 év fegyházbüntetést kapott. Ezt változtatta meg most a Szegedi Ítélőtábla, míg az ügy másik két rendőr vádlottja esetében a táblabíróság helybenhagyta a törvényszék által kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket. Az eljárás során kiderült, hogy a két rendőr korábban másokat is bántalmazott, ezek közül az egyikben részt vett a harmadrendű vádlott is, míg a negyedrendűnek azt rótta fel a bíróság, hogy bár tudomása volt a bántalmazásokról, nem jelentette azt elöljáróinak.

izsaki_rendorok01

„A rendőrség jelmondata, szlogenje a ’Szolgálunk és védünk’, ami egy ORFK-utasítás alapján a rendőrségnek a járművein is szerepel, ez ebben az ügyben kicsit átalakításra került. A vádlottak ezt oly módon alakították át, hogy ’szolgálunk és verünk’” – közölte

Hegedűs István

, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírója. Hangsúlyozta, hogy az ítélet enyhítése csak a minősítésnek köszönhető, a vádlottaknak kell saját lelkiismeretükkel elszámolniuk. „A vádlottak olyan alapon bízhattak abban, hogy nem fog meghalni a sértett, hogy már megvertek 4 embert, nagyjából ugyanígy, és az a 4 ember nemhogy nem halt meg, még csak súlyos sérülést se szenvedett. A vádlottak tudták, hogyan kell bántalmazni, nem a sértettek fejét ütötték, a testét ütötték kézzel, legfeljebb gumibottal” – indokolta a bíró, hogy miért minősítették át a bűncselekményt halált okozó testi sértéssé. Az ítélet indoklásában elhangzott az is, az átminősítés miatt börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre kellett volna ítélni az első- és másodrendű vádlottak 12, illetve 10 évre. Azonban a Szegedi Ítélőtábla ennél súlyosabb végrehajtási fokozatot írt elő a bűncselekmény jellegére, az elkövetés brutális módjára tekintettel, így fegyházban töltik le büntetésüket. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Enyhítette a büntetést a Szegedi Ítélőtábla az izsáki rendőrök ügyében - részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=548298

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.