Közélet

Érdekli a Csongrád megyeieket az állami rezsicsökkentés – három nap alatt két és félezren adták le a kérdőívet

Érdekli a Csongrád megyeieket az állami rezsicsökkentés – három nap alatt két és félezren adták le a kérdőívet

2015. június 11., csütörtök
Érdekli a Csongrád megyeieket az állami rezsicsökkentés – három nap alatt két és félezren adták le a kérdőívet

Csongrád megyében 44 ügyfélszolgálati ponton gyűjti a kormányhivatal azokat a kérdőíveket, amelyeken keresztül az állampolgárok és a vállalkozások javaslatot tehetnek egyes eljárási díjak, illetékek csökkentésére vagy megszüntetésére. Az ügyfélszolgálatokon kihelyezett gyűjtőládákon kívül a települési ügysegédeknél és online módon is leadhatják véleményüket a konzultációban résztvevők. A kérdőíven feltüntetett, jelenleg díjköteles szolgáltatásokból legfeljebb négyet lehet megjelölni, de ezen túlmenően is tehetnek egy-egy hatósági díj eltörlésére javaslatot. A konzultáció június 5-i indulása óta összesen több mint két és félezer kérdőív gyűlt össze Csongrád megyében. A véleményformálásra augusztus 6-ig van lehetőség.

Többek között a Kormányablakokban, az okmányirodákon és a Kormányhivatal főosztályainak ügyfélszolgálatain lehet leadni azokat a kérdőíveket, amelyeken az állami rezsicsökkentésre vonatkozóan tehetnek javaslatot a Csongrád megyeiek. Mint ismeretes, a Kormány az Államreform Bizottság felállításáról szóló 1602/2014. (XI. 4.) Korm. határozatban célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítésére irányuló állami rezsicsökkentést. Arról várják az állampolgárok és vállalkozások javaslatait, hogy milyen eljárási díjak, és illetékek eltörlésével, illetve csökkentése által történjen a mintegy 10 milliárd forinttal kevesebb befizetés. A konzultáció eddigi négy napja alatt összesen 2595 kitöltött kérdőív gyűlt össze a Csongrád Megyei Kormányhivatal 44 ügyfélszolgálati pontján kihelyezett dobozokban, ebből 2184-et az állampolgárokat, 411-et pedig a vállalkozásokat érintő díjtételek kapcsán töltötték ki. A két kérdőíven egyébként 9-9 hatósági eljárás díjának vagy illetékének megszüntetésével kapcsolatban fejthetik ki véleményüket a kitöltők, amiből legfeljebb 4-et jelölhetnek meg, illetve mindkét kérdőíven lehetőség van további 1-1 hatósági eljárásért fizetendő díj vagy illeték megszüntetésére vonatkozóan javaslatot tennie.

Az állampolgárokat érintő terhek állami rezsicsökkentéséről szóló kérdőíven az alábbi 9 hatósági eljárási díj, illeték eltörlésével kapcsolatban kérik az állampolgárok állásfoglalását:

1) Hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése 2) Eltulajdonított, ellopott igazolvány pótlása 3) Az értesítési címmel összefüggő hatósági eljárások 4) Ellopott gépjármű forgalomból történő kivonása 5) Külterületen történő égetés tűzvédelmi hatósághoz történő bejelentése 6) Családi állapot változása miatt történő névváltozással összefüggő okmánycsere 7) Iskolai, tanfolyami bizonyítvány másodlatának vagy másolatának kiállítása 8) Felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja 9) Külföldi nyelvvizsga bizonyítvány honosítási eljárása

A vállalkozásokat érintő terhek állami rezsicsökkentéséről szóló kérdőíven feltüntetett 9 hatósági eljárási díj, illeték a következő:

1) Adóhatósági igazolás kiállítása 2) Telepengedélyezési eljárás 3) A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltató akkreditációja 4) Üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárások 5) Vállalkozói igazolványok kiadásával kapcsolatos eljárások 6) Cégiratok készítése 7) Mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány kiállítása 8) Védett természeti területen a gyep felújításával, felülvetésével, öntözésével, legeltetésével, kaszálásával összefüggő eljárások 9) Népi iparművészettel összefüggő hatósági eljárások A kérdőívet kitöltő magánszemélyek legtöbbje az ellopott igazolványok pótlásával kapcsolatos, illetve a családi állapot változással összefüggő okmánycsere-díjtételek eltörlését támogatná, de sokan egyetértenének az erkölcsi bizonyítvány illetékének valamint a felsőoktatási felvételi eljárás alapdíjának eltörlésével is. Az állampolgárok által megszüntetésre, vagy mérséklésre javasolt díjak között többen említik a tulajdoni lap kiállításával együtt járó illetéket. A vállalkozók többsége az adóhatósági igazolás kiállítását, illetve a vállalkozói igazolványok kiadásával összefüggő illetékek eltörlését üdvözölné, de érkezett például javaslat arra vonatkozóan is, hogy az Államkincstár felé az utalások legyenek ingyenesek. A kérdőív kitöltése önkéntes és névtelen, de természetesen lehetőség van arra, hogy a javaslattevő feltüntesse rajta a nevét és címét. A konzultációhoz a www.kormanyhivatal.hu honlapon keresztül is lehet csatlakozni, online kitöltéssel. A konzultáció 2015. június 5-én kezdődött és 2015. augusztus 6-ig tart. Az online kérdőívek beküldésére 2015. augusztus 6-án 24.00 óráig van lehetőség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.