Közélet

Szabadságot követeltek az illegális migránsok - nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a röszkei hangárhoz + FOTÓK

Szabadságot követeltek az illegális migránsok - nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a röszkei hangárhoz + FOTÓK

2015. június 25., csütörtök
Szabadságot követeltek az illegális migránsok - nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a röszkei hangárhoz + FOTÓK
menekulttabor39_gs

Nagy erőkkel, húsznál is több autóval vonult ki a rendőrség csütörtök délután a röszkei hangárhoz, ahol a szerdán elfogott illegális határátlépőket helyezték el. A kormányszóvivő szerint az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatti tiltakozásból alakult ki lázongás.

22.00:

Az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatt tiltakoztak

Az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatt tiltakoztak az illegális bevándorlók Röszkén, továbbá kifogásolták, hogy nem kapnak európai vízumot - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en csütörtök este. Arról tájékoztatott, Röszkén a szerdán Szegeden elfogott illegális migránsok közül 30-40 ember az esti élelmiszerosztás előtt "lázítani kezdte a többieket". Információi szerint - tette hozzá - nem akarták, hogy biometrikus adataikat rögzítsék, tehát ujjlenyomatot vegyenek tőlük és lefényképezzék őket. Az adatrögzítés egyébként a dublini eljáráshoz kapcsolódik - mondta a szóvivő. Kitért arra is: értesülései szerint a külföldiek azt is kifogásolták, hogy nem kapják meg azonnal az európai vízumot, pedig "úgy indítják őket útnak Macedóniából és talán még Görögországból is, hogy azt mondják nekik, hogy azt Magyarországon meg fogják kapni".

21.00:

Röszkén nyugalom van - a rendőrség közleménye

"Egyelőre ismeretlen okból kisebb konfliktus alakult ki június 25-én 17 óra körül a rendőrség röszkei idegenrendészeti előállítójánál. A rendőrség azonnal reagált a megközelítőleg 40 illegális bevándorló hangoskodására, megerősítette a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőri erőket. Rendőri intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. Az idegenrendészeti előállítóból folyamatosan, az előre egyeztetett ütemezésnek megfelelően történik az illegális bevándorlók elszállítása. Egyes médiatartalom-szolgáltatók közléseivel ellentétben a helyszínen kommandósok nem voltak, a rendőrség helikoptereket nem vetett be. Az idegenrendészeti előállítóban és a településen a rendőrség fenntartja a közrendet és a közbiztonságot, Röszkén nyugalom van" - írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

20.00:

Információink szerint az illegális bevándorlók azt is nehezményezik, hogy bár nem Magyarország az úti céljuk, mégis itt tartják őket fogva. A helyszínről eddig hét busz indult el tele határsértőkkel.

19.20:

A helyszínen van az ENSZ menekültügyi Főbiztosságának több munkatársa is, akik a hangárban lévő emberekkel beszélnek - írja az MTI.

19.15:

"A hangárban egy kisebb konfliktus alakult ki, végül azonban nem került sor rendőri intézkedésre. A konfliktus megoldódott. Mint az látható, a rendőrség megfelelő erőkkel rendelkezik a helyzet kezelésére. Jelenleg ütemezetten zajlik az illegális migránsok elszállítása. A konfliktus kiváltó okait még vizsgáljuk"- adott tájékoztatást a táborban történtekről

Szenti Szabolcs

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

menekulttabor18_gs

18.40:

A rendőri fellépés hatásosnak bizonyult, mostanra teljes nyugalom ült a táborra, miközben folyamatosan szállítják el buszokkal a migránsokat.

18.20:

Mint megtudtuk, a buszokkal az ország olyan menekülttáboraiba szállítják az elfogott migránsokat, ahol van még hely az elszállásolásukra.

18.15:

Folyamatosan szállítják kifelé a családokat, azonban mindenkit megmotoznak, mielőtt a buszra szállnának. A helyszínen nem kapunk információt arról, hova indulnak a buszok. A "Freedom!" kiáltások kollégáink beszámolója szerint kezdenek elcsendesülni. A táborban e percekben békésnek tűnik a helyzet, kívül ugyanakkor komoly a feszültség és a készültség.

menekulttabor07_gs

18.10:

A rendőrök buszokkal folyamatosan szállítják el a helyszínről a kisgyerekes családokat, miközben az oldalsó bejáratnál a bevetési alosztály kommandósai rohamsisakban, golyóálló mellényben várnak parancsra.

18.00:

Hivatalos információ egyelőre nincs az ügyben, meg nem erősített értesülések szerint azonban kiabálás zaját lehetett hallani a menekülttáborból. A migránsok a kiszűrődő hangok alapján szabadságot követelnek. A rendőrség nemcsak a földön intézkedik, a környéken egy rendőrségi helikoptert is láttak munkatársaink.

Nagy erőkkel indult meg a rendőrség a röszkei hangárhoz, ahol a tegnap elfogott illegális határátlépőket helyezték el - részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=549625

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.