Közélet

Bűnmegelőzési munkafüzetet tesztelnek az egyházmegye iskoláiban + FOTÓK

Bűnmegelőzési munkafüzetet tesztelnek az egyházmegye iskoláiban + FOTÓK

2015. június 1., hétfő
Bűnmegelőzési munkafüzetet tesztelnek az egyházmegye iskoláiban + FOTÓK
bunmegelozesi_program01_gs

Bűnmegelőzési munkafüzetet és a fejlesztő-foglalkoztató csomagot készített a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság általános iskolások számára, melyet elsőként az egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete kezd el használni kísérleti jelleggel.

Zita és Miki, valamint kutyáik, Zebi és Gubanc egy napját követhetik nyomon azok az általános iskolások, akik kézbe veszik a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített „Lépésről lépésre a biztonságért” címet viselő munkafüzetet. A Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében bemutatott, az általános iskolák 3-4. osztályosainak készített munkafüzet 11 témakört tartalmaz, felhívja a gyerekek figyelmét például a közlekedésbiztonságra, a káros szenvedélyekre és veszélyes szerekre, a tévézés veszélyeire, de a vagyonvédelemmel és az internethasználat veszélyeivel is foglalkozik egy-egy fejezet. A munkafüzet egyik érdekessége, hogy a benne szereplő történeteket egy 8. osztályos tanuló,

Gyurik Zita

írta, akit elismerésben részesített

Lukács János

dandártábornok, megyei főkapitány. A komplex bűnmegelőzési programhoz köznevelési szakmai partnerként kapcsolódik a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete (SZEGEPI), így elsőként az egyházi fenntartású iskolákban ismerkedhetnek meg a gyerekek Zita és Miki kalandjain keresztül a mindennapi életében felmerülő problémákkal, és az azokra adott helyes válaszokkal.

Kozma Gábor

, az egy évvel ezelőtt alakult Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének főigazgatója a rendőr-főkapitányság prevenciós programját méltatta, mely a pedagógusok számára is újabb lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekeknek játékos formában mutassanak be olyan valódi élethelyzeteket, ahol a jó és a rossz egyaránt jelen van. Így könnyebben megtanulhatják, hogy miként tudják megkülönböztetni azokat egymástól.

bunmegelozesi_program17_gs

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) pályázatán elnyert támogatásból tudta elkészíteni a munkafüzetet és a fejlesztő-foglalkoztató csomagot, és szintén az NBT-s forrásoknak köszönhetőn a következő tanévben megyénk minden oktatási intézményeben „Bármit teszünk, gondoljunk a következményekre is!” című prevenciós plakátot is kihelyezik. Az NBT elnöke,

Hatala József

nyugalmazott rendőr-altábornagy azt hangsúlyozta, hogy a bűnözés társadalmi tömegjelenség, így ellene társadalmi szinten kell fellépni. Az államnak jut ebben komoly szerep, és rajta keresztül a rendőrségnek, de ahogy Hatala rámutatott, az önkormányzatoknak, a civil szektornak és az egyházak oktatási és nevelési intézetei is kiveszik a részüket ebből a munkából. „Ebben a folyamatban úttörő szerepet tölt be a most induló program, és a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya által elkészített színvonalas szakmai tartalmú munkafüzet” – tette hozzá.

bunmegelozesi_program09_gs

A „Lépésről lépésre a biztonságért” program elemeit Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány ismertette. Elmondta, egyik legjelentősebb prevenciós programjuk a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével zajlik, három témakörben 20-20 órában szerveznek előadássorozatot, majd 2010-ben a Csongrád Megyei Közgyűlés anyagi támogatásával 13 paravánból álló kiállítást állítottak össze, amit eddig már több mint százezren láttak. Következő lépésként 2012-ben létrehozták a www.bulisbiztonsag.hu honlapot, míg tavaly fiataloknak és családoknak szóló társasjátékot adtak ki. Lukács hozzátette, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával bővül új elemekkel a gyerekeknek szóló prevenciós program, a munkafüzet mellett plakátokat is kihelyeznek a Csongrád megyei oktatási intézményekben.

M. Toronykőy Márta

, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézet visszajelzései alapján fogják véglegesíteni a tananyagcsomagot, amelyet a következő tanévtől a www.bulisbiztonsag.hu honlapról le lehet tölteni, ezen felül egy kimondottan pedagógusok számára segédanyagot is készítenek. Terveik között szerepel, hogy felső tagozatosoknak és középiskolásoknak is készítsenek hasonló kiadványokat. M. Toronykőy Márta elmondta, kérés esetén ki is mennek a megye oktatási intézményeibe, ezzel is segítve a pedagógusok munkáját.

Bűnmegelőzési munkafüzetet és a fejlesztő-foglalkoztató csomagot készített a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság általános iskolások számára - részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=543156

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.