Közélet

Biszku-per - Alapjogokért Központ: megfontolásra érdemes a NEB javaslata

Biszku-per - Alapjogokért Központ: megfontolásra érdemes a NEB javaslata

2015. június 9., kedd
Biszku-per - Alapjogokért Központ: megfontolásra érdemes a NEB javaslata

Az Alapjogokért Központ megfontolásra érdemesnek tartja a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) azon javaslatát, amely lehetőséget teremtene "a kommunista diktatúra működtetőinek" - köztük Biszku Bélának - a felelősségre vonására akkor is, ha a büntetőeljárást a terhelt halála miatt nem lehetne lefolytatni.

Az Alapjogokért Központ erről szóló keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a NEB javaslata alapján ugyanis a nemzetközi jog szerint el nem évülő bűncselekmények, illetve az úgynevezett "kommunista bűncselekmények" ügyében indult eljárásokban a terhelt halála a főszabályoktól eltérően nem minősülne az eljárás akadályának. A NEB javaslata "az eljárási törvények egységét meg nem bontó módon a fent említett kiemelt jelentőségű ügyekben - némi kodifikációs pontosításra még talán szoruló - speciális kivételszabályokat állapítana meg" - olvasható a közleményben. Részletezték: az eljárási szabályok között rögzítenék, hogy a hatóságoknak a feljelentés befogadása, a nyomozás, a bizonyítás, de a vádemelés során is figyelmen kívül kellene hagyniuk azt a tényt, hogy a terhelt elhunyt. A javaslat emellett a bíróságok számára is előírná, hogy nem szüntethetik meg az eljárást ilyen esetben. Kiemelték:

Biszku Béla

volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes nemrégiben első fokra visszautalt ügyével összefüggésben a NEB előterjesztésének egyik legfontosabb eleme, hogy fentiekben leírtakat - ha az Országgyűlés elfogadná - már a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kellene. Hozzátették ugyanakkor, hogy a NEB javaslatának azon pontja, amely az anyagi jog, a Btk. szabályait is módosítaná, szerintük csak "felesleges problémákhoz és jogértelmezési vitákhoz" vezetne. Az Alapjogokért Központ szerint - mivel a halál természetszerűleg lehetetlenné teszi a büntethetőséget - elegendő lenne az eljárási törvény módosítása. A bíróság csak megállapítaná a tényállást, döntene arról, hogy a vádlott bűnös-e, és ha igen, akkor milyen bűncselekményben, de büntetést nem szabna ki - írták közleményükben. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága rendkívül fontosnak tartja, hogy a kommunista korszakkal kapcsolatban az áldozatok és az elkövetők esetében is megtörténjen a teljes körű igazságtétel, ennek érdekében jogalkotási javaslatokat dolgoztak ki - mondta csütörtökön Katona Gábor, a bizottság jogi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában. A Fővárosi Ítélőtábla múlt hétfőn hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. Álláspontja szerint az elsőfokú döntés annyira megalapozatlan, hogy arra érdemi másodfokú határozatot nem lehet építeni. A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében, irányításában, felelős a karhatalom által leadott, halálos áldozatokat követelő sortüzekért; a fővárosi Nyugati pályaudvarnál és Salgótarjánban lőttek fegyvertelen polgárokra 1956-ban. Tavaly májusban a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát, aki mindvégig tagadta bűnösségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.