Közélet

A nudisták kiszorulnak a Fokáról

A nudisták kiszorulnak a Fokáról

2015. június 13., szombat
A nudisták kiszorulnak a Fokáról
meztelen_furdo_strand_nudista

A héten már megmutatta valódi arcát a nyár, ezért egyre többen merészkedtek ki a Tisza-partra napozni vagy csak megmártani lábfejüket a hűvös folyóban. Nincs ez másként a Foka partszakaszon sem, amit már évtizedek óta használnak a naturista strandolásnak hódoló környékbeliek. Az intim hangulatú fürdőzőket azonban egy nem várt vendég "zavarta meg".

Már több mint 20 éve, hogy a Foka partszakaszát elfoglalták a nudista strandolásnak hódoló fürdőzők, a szegedieknek tehát az évek alatt berögzült, hogy a Tisza azon szakaszán járva meztelen napozókkal találkozhatnak. Volt, aki éppen ezért kereste fel, és volt olyan is, aki ebből az okból kifolyólag kerülte a Fokát. Mint azt tavaly decemberben megírtuk, a Fokán egy kajak, kenu és kishajó kölcsönzésére is alkalmas úgynevezett öko-úszóházat bocsátanak vízre, hogy turisztikai szempontból is fellendítsék a Szeged főutcájaként emlegetett Tisza partszakaszát. Évek óta téma a helyi civilek között, hogyan lehetne megadni a kanyargó folyónak, ami jár: vagyis felvirágoztatni a vízitelep és a hajóállomás közötti hol dzsumbujos, hol megtisztított szakaszt.

Csányi Sándor

ÖkoKikötője az elő lépés a a rekreációs pihenőparkkal, valamint sport és szabadidős elfoglaltságokkal tarkított terület céljai felé, ami éppen tőszomszédja az említett nudista strandnak. A területet a kikötő tulajdonostársai együtt választották ki: eredetileg az egykori Hafner fatelep helyét pályázták meg, viszont a közműszolgáltatások egyszerűbb elérése érdekében és a kedvezőbb beépítési lehetőségek miatt végül módosítottak kezdeti elképzeléseiken. "Rendbe raktuk a hordalékkúpokat, kiirtottuk a dzsungelt annak érdekében, hogy egy tiszta fás parkot hozzunk létre közvilágítással és padokkal. Annak ellenére, hogy a kikötő még nem nyitott meg, a kutyasétáltatók már igénybe veszik" - hívta fel hírportálunk figyelmét a partszakasz forgalmára Csányi Sándor. A Foka azóta járóhidat is kapott, biztosítva ezzel, hogy áradás idején is tiszta lábbal léphessenek a turisták a fedélzetre. Igen ám, de az ösvény pont keresztezi a naturista pihenők helyét. Egy névtelenséget késő olvasónk ezzel egyidejűleg arra panaszkodott, hogy átjáróház lett a korábban háborítatlan helyükből. "A hajón pihenőket éppúgy zavarja, mint minket. Mi is kellemetlenül érezzük magunkat. A szegediek pontosan tudják, hogy oda járunk, akik pedig nem akarnak minket látni, direkt nem sétálnak arra. Nem tartom jó ötletnek, hogy éppen oda húzták a kikötőt, szerintem kölcsönösen zavarni fogjuk egymást." Olvasónk meglátása szerint hétvégente akár 20-25 nudista is kijár a vízpartra, idősek és fiatalok vegyesen. Zárt közösség az övék, akiket sokan félreértenek és ferde szemmel néznek szokásuk miatt. Gyakori tévhit ugyanis, hogy a nudizmus a szexualitás kifejező eszköze, holott még kukkolni, egymáshoz érni sem illik. Mivel a part különleges rekreációs terület besorolást kapott, a nem is annyira távoli jövőben megkezdődhet a civilek további terveinek megvalósítása. Futópálya és bicikliút színesítené sportolásra és szabadidős tevékenységekre alkalmas parkot, a naturista strand azonban nincs a képben. A közismert pihenőhely szerelmeseinek marad a főszezonban több mint ezer forintos napi belépő a Sziksósfürdői Naturista Strand és Kemping, vagy az 50 km-re található szentesi nudista part.

Évtizedek óta strandolnak a Fokán a nudisták, de most... KLIKK: http://szegedma.hu/?p=544275

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.