Közélet

Zombor: rendezhető az egészségügyi túlórák kifizetésének rendszere

Zombor: rendezhető az egészségügyi túlórák kifizetésének rendszere

2015. május 6., szerda
Zombor: rendezhető az egészségügyi túlórák kifizetésének rendszere

Az illetékes államtitkár szerint meg kell változtatni azt a rendszert, amelyben az egészségügyi dolgozóknak akár fél évig is várniuk kell túlórapénzükre. Zombor Gábor erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt.

Az egészségügyi államtitkárság kedden közölte az MTI-vel, hogy

Zombor Gábor

egészségügyi ágazati egyeztetést hívott össze, amelyen a túlmunka és a túlórák kérdése is napirendre került. Az egészségügyi államtitkár az M1 aktuális csatornán arról beszélt: annak ellenére, hogy a különböző szervezetekkel rendszeresen találkoznak és egyeztetnek, sok félreértés és zavar van rendszerben, amelyeket tisztázni kell. Ilyen például a túlórák, túlmunkák kifizetésének ügye. Zombor Gábor elmondta, a szakszervezetek és az intézményvezetők is megerősítették: előfordul, hogy késve fizetik ki a túlmunkákat. Van ugyanis egy jogszabályi rendelkezés, amely az intézményvezetőknek lehetőséget ad arra, hogy akár hat hónapig elhúzzák a kifizetést. Így a kórházak jogszerűen járnak el - jegyezte meg az államtitkár, de úgy értékelte, nem várható el, hogy az egészségügyi dolgozók fél évet várjanak túlórapénzükre. A túlmunkák kifizetésére egy egységes eljárásrendet kell csinálni - foglalt állást. Zombor Gábor szerint a keddi megbeszélésen érzékelhető volt a feszültség, de "építő hangulatban" telt az eszmecsere. Azt mondta, a szervezetek képviselőivel abban állapodtak meg, hogy tematikusan folytatják az egyeztetéseket, és kiemelten kezelik a jövedelmi viszonyok és a munkakörülmények helyzetének javítását. Kérdésre válaszolva az államtitkár kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatra várakozásokkal tekint, úgy gondolja, lesznek pozitív változások az egészségügy területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.