Közélet

Továbbra is fennáll az egyéni vállalkozók felügyeleti díj bevallási kötelezettsége

Továbbra is fennáll az egyéni vállalkozók felügyeleti díj bevallási kötelezettsége

2015. május 15., péntek
Továbbra is fennáll az egyéni vállalkozók felügyeleti díj bevallási kötelezettsége

Május 31. az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) érkezett megkeresések és az internetes fórumokon megjelent téves hírekkel ellentétben a kötelezettség alól az egyéni vállalkozók sem mentesülnek.

Természetes személyek esetén (egyéni vállalkozó, őstermelő) a bevallásokat az SZJA köteles éves bevétel, aktuálisan a 2014.évi adóalapba beszámító árbevétel alapján kell kitölteni. A 2015. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj megújult bevallási felülete már elérhető a NÉBIH honlapján. Az érintetteknek május 31-ig kell eleget tenniük bevallási kötelezettségüknek. Mint ismert 2015-től a felügyeleti díj alapja egységesen (természetes- és jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében egyaránt) a díjköteles tevékenységből származó előző évi értékesítés nettó árbevétele. A napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek esetében a felügyeleti díj mértéke is változott a díjköteles tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel függvényében sávos díjszabás alapján állapítják meg. A jogszabályváltozással és bevallással kapcsolatos kérdésekben a NÉBIH Felügyeleti-díj Ügyfélszolgálata a 06-1/336-9024-es telefonszámon, vagy a felugyeletidij@nebih.gov.hu elektronikus levélcímen továbbra is áll az ügyfelek rendelkezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.