Közélet

Szombatig a jövő évi költségvetést tárgyalja a parlament

Szombatig a jövő évi költségvetést tárgyalja a parlament

2015. május 25., hétfő
Szombatig a jövő évi költségvetést tárgyalja a parlament

Az Országgyűlés a pünkösdöt követő öt napban folytatja munkáját, így a képviselők szombat késő estig a jövő évi költségvetést, továbbá az azt megalapozó törvénymódosításokat és adóváltoztatásokat tárgyalják - közölte az MTI.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés kedden 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az első napon megszokott kétórás interpellációs időszak következik. A fideszes

Bánki Erik

ekkor arról kérdezheti a nemzetgazdasági minisztert, hogy mennyivel csökkennek az emberek mindennapi terhei a jövő évi adótörvények alapján.

Gúr Nándor

(MSZP) ugyanakkor "Romló foglalkoztatottsági adatok, növekvő munkanélküliség" címmel benyújtott interpellációval fordul

Varga Mihályhoz

, akitől a jobbikos

Volner János

azt kérdezi majd, hogy a kormány mikor ismeri be, hogy képtelen megbirkózni az államadóssággal. A nemzetgazdasági tárcavezetőhöz az LMP-nek is lesz kérdése,

Szél Bernadett

arra vár választ, hogy a kabinet mit üzen a kivándorló magyaroknak. Az első ülésnap végén a szerdán elfogadni tervezett előterjesztésekről mondhatják el utoljára véleményüket a képviselők. A tervek szerint szerdán reggel egyebek mellett zárószavazás várható az idei költségvetés módosításáról is, Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. Az előterjesztésben foglalt változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához, továbbá kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával. A szavazásokat követően kezdődhet meg a 2016-os költségvetés általános vitája, amelyre összesen 30 órás időkeret áll rendelkezésre. A vita 40 perces kormányzati nyitóbeszéddel kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökeinek félórás felszólalásai követnek. Az időkeretbe tartozó képviselői felszólalások a frakciók szintén 30-30 perces vezérszónoki beszédeivel kezdődnek. A napirendi javaslat alapján a büdzsé értékelésére a kormány- és ellenzéki oldalnak 15-15 órája van. Szerdán 6 órás, csütörtökön 14 órás, pénteken pedig 10 órás vitára lehet számítani. A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások, valamint adóváltoztatási javaslatok tárgyalása szombaton történhet, a két előterjesztést 5-5 órás időkeretben tárgyalhatja a parlament. Varga Mihály a 2016-os büdzsét az adócsökkentés költségvetésének nevezte és kiemelte, az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra mérséklésével 120 milliárd forintot hagynak a családoknál, a sertés tőkehús áfájának csökkentése körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése pedig 15 milliárd forintot jelent, az állami közszolgáltatások díjának, illetékeinek csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz. A javaslatban a hiány 761,6 milliárd forint lesz, míg az államadósság a GDP 73,3 százalékra csökkenhet jövő év végére. Az Országgyűlés kedden kezdődő kéthetes ülése jövő hétfőn érhet véget, amikor a képviselők a kormánynak tehetnek fel két órában kérdéseket és azonnali kérdéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.