Közélet

Sarkozy a köztársaság elárulásával vádolta a baloldalt pártja újjáalakuló kongresszusán

Sarkozy a köztársaság elárulásával vádolta a baloldalt pártja újjáalakuló kongresszusán

2015. május 30., szombat
Sarkozy a köztársaság elárulásával vádolta a baloldalt pártja újjáalakuló kongresszusán

A köztársaság elárulásával vádolta szombaton a kormányzó baloldalt Nicolas Sarkozy volt francia államfő az általa vezetett legnagyobb ellenzéki párt újjáalakuló kongresszusán elmondott záróbeszédében - írja az MTI.

"Ez az újjászületés napja" - hangsúlyozta az exelnök egy nappal azután, hogy a 2017-es elnökválasztásra való felkészülés jegyében a párttagság megszavazta az általa javasolt névváltoztatást. A jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) mostantól a Köztársaságiak (Les Républicains) nevet viseli. "Azoknak, akik azzal vádolnak minket, hogy el akarjuk orozni a köztársaságot, azt válaszolom, hogy ha nem árulták volna el, nem hagyták volna magára, nem süllyesztették volna mélyre, nem kellene most nekünk felemelnünk" - fogalmazott

Sarkozy

. "A baloldal nem tiszteli a köztársaságot, folyamatos puccsot hajt végre, kiszolgáltatva a köztársaságot a befolyásoló kisebbségeknek és a választói klientúrának" - tette hozzá. A volt államfő szerint a baloldal "azt képzeli, hogy a köztársasági értékek egyedüli birtokosa", miközben "lerombolja az iskolarendszert, megveti a családokat". "Mi soha nem állítottuk azt, hogy mások nem méltók erre a megnevezésre" - hangsúlyozta Sarkozy arra utalva, hogy a névváltoztatási szándékot a kormányzó szocialisták és baloldali szervezetek arra hivatkozva megtámadták a bíráságon, hogy a köztársaság eszméjét nem sajátíthatja ki a jobboldal, mert az közös érték. A bíróság azonban elutasította a keresetet. A volt köztársasági elnök ezt követően arról beszélt, hogy ő a "jogok és kötelezettségek köztársaságát", "a köztársasági tekintélyt", a bizalom köztársaságát" szeretné képviselni a "gyanúsítgatás és a kételkedés társadalmával" szemben. Sarkozy a baloldal mellett a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot is élesen támadta. "Gyűlölöm a szélsőségeket, mert visszautasítom a zsákutcákat" - hangoztatta. A volt köztársasági elnök előtt a párt több vezető politikusa is színpadra lépett a kongresszus mintegy 20 ezer résztvevője előtt, köztük Sarkozy két legnagyobb párton belüli riválisa a jobboldali elnökjelöltségi folyó harcban: Francois Fillon és Alain Juppé volt miniszterelnök. Az utóbbi jelenleg a legnépszerűbb francia politikus a felmérések szerint. A párttagság annak ellenére kifütyülte mindkettőjüket, hogy összefogásra szólítottak fel. A 2012-es elnökválasztási vereségét követően Sarkozy visszavonult a politikai élettől, pártja azonban belső csatározásoktól és pénzügyi botrányoktól volt hangos. Tavaly

Jean-Francois Copé

akkori UMP-elnök és

Catherine Vautrin

volt pénztárnok ellen eljárás indult hivatali bizalommal való visszaélés gyanúja miatt, Sarkozyt pedig 2012-es elnökválasztási kampányának túlköltekezése miatt hallgatták ki. A volt államfő tavaly novemberben tért vissza az UMP élére, s a pártvezetői posztot a 2017-es elnökjelöltség első állomásának tekinti. Ennek érdekében a névváltoztatáson kívül a párt alapszabályának reformját és a vezetői testületek teljes megújítását is kezdeményezte. A jobboldalon jövőre rendezik meg az előválasztást az elnökjelöltségért. Jóllehet Sarkozy a párton belül még mindig nagyon népszerű, egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 72 százaléka nem szeretné, ha ismét elnöknek jelöltetné magát. A jobboldali szavazóknak a fele is így gondolkodik. A párt névváltoztatása pedig a franciák nyolcvan százaléka, a jobboldali szimpatizánsoknak pedig hatvan százaléka szerint nem fogja az ellenzéki párt megújulását eredményezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.