Közélet

Megválasztották alpolgármesternek az MSZP-ből kizárt Lévai Józsefet Tapolcán

Megválasztották alpolgármesternek az MSZP-ből kizárt Lévai Józsefet Tapolcán

2015. május 8., péntek
Megválasztották alpolgármesternek az MSZP-ből kizárt Lévai Józsefet Tapolcán

Megválasztotta főállású alpolgármesternek az MSZP-ből csütörtökön kizárt Lévai Józsefet pénteki rendkívüli ülésén a jobbikos vezetésű Tapolca város képviselő-testülete.

Az MSZP korábbi városi elnökét a tízfős testület 6 igen és 4 nem szavazattal választotta főállású alpolgármesterré, társadalmi megbízatású alpolgármesternek pedig ugyanilyen arányban támogatták a jobbikos

Kozma Henrik Alajost

.

Lévai Józsefet

azért zárta ki soraiból csütörtökön az MSZP, mert elfogadta a Jobbik ajánlatát az áprilisban a Veszprém megyei 3-as választókerület országgyűlési képviselőjévé választott

Rig Lajos

lemondása után megüresedett tapolcai alpolgármesteri posztra. A rendkívüli ülésen, a napirend vitája során

Dobó Zoltán

, a város jobbikos polgármestere a fideszes

Császár László

kérdésére azt mondta: a 2002 óta önkormányzati képviselőként dolgozó Lévai Józsefet eddigi szerepvállalását figyelembe véve javasolta alpolgármesternek, gesztust gyakorolva főként a baloldali városlakók felé. Azt, hogy a korábbi egy helyett két alpolgármestert javasolt a városnak, azzal indokolta, hogy a város jelenlegi helyzete sokkal aktívabb érdekérvényesítést kíván. Megválasztása után Lévai József az MTI kérdésére úgy fogalmazott, miután Dobó Zoltán polgármester a hét elején felkérte alpolgármesternek, egyeztetést folytatott az MSZP helyi szervezetével. A napokban a párt különböző szintű vezetőivel is értekezett, ezután mondott igent a felkérésre, "tudva azt, hogy ennek milyen következményei lesznek a párton belül". Az MSZP-ből való kizárását Lévai József nem kívánta kommentálni, de hozzátette: nem mond le önkormányzati képviselői mandátumáról. Az ülés végén az országgyűlési képviselővé választott Rig Lajos bejelentette: összeférhetetlenség miatt pénteken 12 órával lemond önkormányzati képviselői tisztségéről. Szintén lemondott az ülésen egyéni választókerületben szerzett mandátumáról Dobó Zoltán is, aki ezután már választókerületi képviselőként nem, csak polgármesterként tevékenykedik a városban.

Ughy Jenőné

jegyző tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy Tapolcán két választókerület négy szavazókörében 120 napon belül időközi önkormányzati választásokat kell tartani. A helyi választási bizottságnak 30 napja van kitűzni a voksolás időpontját, ami több mint 3700 tapolcai választópolgárt érint majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.