Közélet

Megkezdődött a megyeháza energetikai korszerűsítése

Megkezdődött a megyeháza energetikai korszerűsítése

2015. május 12., kedd
Megkezdődött a megyeháza energetikai korszerűsítése
felujitas05_gs

Összesen öt kormányhivatali épület energetikai korszerűsítését végzik el kétmilliárd forintból. A Rákóczi téri központi épületből az egyetem már elköltözött, és a megyei önkormányzatnak is új székházat kell választania, irodáik helyén kormányablakok nyílnak ősszel.

A mintegy 2 milliárd forintból megújuló öt kormányhivatali ingatlan közül a legnagyobb, Rákóczi téri megyeháza energetikai korszerűsítése is megkezdődött. Az 1950-es, ’60-es évek fordulóján

Schöner Ervin

tervei alapján készült épület a maga korában pillérvázas szerkezetével modern konstrukciónak számított, azonban mára elavult, jelenleg „F” energetikai besorolású.

Juhász Tünde

kormánymegbízott arról tájékoztatott, hogy az épület korszerűsítésével „A” energetikai osztályba lesz átsorolható az épület, és az előzetes kalkulációk szerint 40 millió forintot takarítanak meg éves szinten. A munkaterületet már április közepén átvette a kivitelezést végző konzorcium és szeptember végére befejezik a munkálatokat.

Visy Attila

, a Strabag MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. területi igazgatója elmondta, kicserélik az épület összes, alumíniumvázat nyílászáróját, és a legmodernebb, háromrétegű üvegezésű ablakokat építenek be. Az épület igencsak kopott, helyenként repedezett lapburkolata is eltűnik, 14 centiméter vastag hőszigetelést kap helyette, illetve műanyag alapú, de fa megjelenésű, több színű burkolat váltja fel azt. A belső homlokzatot is felújítják és az üvegkupolát is kicserélik háromrétegű üvegszerkezetre. „A fűtési rendszert is modernizáljuk, a régi radiátorok eltűnnek, és több mint 150 darab, hűtési funkciót is ellátó fan coil berendezést helyezünk el az épületben. Ehhez a megfelelő energiacsatlakozást is ki kell alakítani, így az épületen belül is bontani fogunk” – közölte Visy Attila. Ezen felül 200 darab 250 Watt kapacitású napelemet telepítenek a tetőre, ami szintén hozzájárul az intézmény energiamegtakarításához.

Az ügyintézés folyamatos lesz a felújítás ideje alatt

Fontos tudni, hogy a hivatal a beruházás ideje alatt is folyamatosan működni fog, továbbá néhány hónapra még a foglalkoztatási főosztály munkatársait és szolgáltatásait is befogadja a Rákóczi téri épület. A megyeháza aulájában alakítják ki a foglalkoztatási főosztály ügyfélfogadási terét, ahol 22 munkatárs foglalkozik majd a kliensekkel. A kormányablakokban is munkaátszervezést hajtanak végre, munkaügyi és foglalkoztatási kérdésekben ott is állnak a lakosság rendelkezésére. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a munkaügyi központ elérhetőségei nem változnak a költözéssel. A Szociális és Gyámügyi Főosztály marad a Rákóczi téren a hatodik emeleten. Juhász Tünde elmondta, hogy egy másik uniós, akadálymentesítési pályázat révén liftet alakítanak ki a épületben, így az ügyfeleknek nem kell az ipartörténeti ritkaságnak számító páternosztert használniuk a jövőben. Ezen felül az SZTE által használt épületszárnyban lévő liftet is korszerűsítik. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint a többek között mozgássérült mosdók kialakítását is magában foglaló projekt nagyságrendileg 100 millió forintos fejlesztés.

Az SZTE már kiköltözött, a megyei önkormányzat júniusig hagyja el az épületet

A Rákóczi téri épület egyik szárnyából már kiköltözött a Szegedi Tudományegyetem, és a kormányhivatal meg is egyezett az universitassal, számukra két csereingatlant ajánlottak fel. A Bocskai és a Horváth Mihály utcákban kaptak helyet az SZTE jogi karának és gazdálkodási osztályának munkatársai, akik eddig a megyeházán dolgoztak. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni Juhász Tünde, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat hol fog működni a jövőben. Ahogy beszámoltunk róla, a Rákóczi térről való elköltözés ügyével már két alkalommal foglalkozott a testület, ám nem támogatta a többség azt, hogy a Belvedere-palotában legyen az új megyei székház. Az elköltözés tényéről azonban már határozott a megyei közgyűlés – szögezte le a kormánymegbízott. „A Rákóczi téren egy valóban integrált hivatalt szeretnénk kialakítani, ide szeretnénk hozni egy másik pályázat keretében egy 37 munkaállomásból álló kormányablakot, ezzel központi ügyfélszolgálati épület alakul ki. A Csongrád Megyei Önkormányzat meghozta azt a döntést, több nyilatkozatot is eljuttatott hozzánk, hogy átadja az első emeleti irodáit, ez alapján készítettük elő a projektet” – részletezte Juhász Tünde. Hozzátette, június első felében várható, hogy elkezdik bontatni a megyei önkormányzat irodáit.

Csongrád megyében öt ingatlant modernizálnak kétmilliárd forintból

Ahogy megírtuk, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében öt épületének energetikai korszerűsítésére összesen 1 997 700 000 forintot nyert tavaly a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Hódmezővásárhelyen az Ady Endre utca 14. számú épületet korszerűsítik, a tervek szerint a helyreállítás után ez az épület ad majd helyet a járási hivatalnak és az akadálymentesített, 14 munkaállomásos új típusú kormányablaknak is, emellett felújítják a Petőfi utca 6. szám alatt található épületet, amelyet jelenleg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Földhivatala, és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága használ több civil szervezettel együtt. A Kálvin térre, a zeneiskola helyére pedig a vidékfejlesztési hivatal fog költözni. Szegeden a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (ÁNTSZ) Derkovits fasori székházát is korszerűsítik a Rákóczi téri központi kormányhivatali épület mellett.
szechenyi_2020_02

Összesen öt kormányhivatali épület energetikai korszerűsítését végzik el kétmilliárd forintból Csongrád megyében - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=537222

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.