Közélet

Lezárult egy korszak: csomagol a megyei önkormányzat + FOTÓK

Lezárult egy korszak: csomagol a megyei önkormányzat + FOTÓK

2015. május 20., szerda
Lezárult egy korszak: csomagol a megyei önkormányzat + FOTÓK
megyehaza_kepek03_gs

Egyedülálló gyűjtemény, csaknem 500 festmény és grafika van a Csongrád Megyei Önkormányzat tulajdonában, melyek szakszerű elcsomagolásával megkezdődött a kiköltözésük a Rákóczi téri megyeházáról.

Június 8-áig el kell hagynia a Rákóczi téri épületet a Csongrád Megyei Önkormányzatnak, megkezdődik ugyanis irodáik felújítása, átalakítása.

Ahogy megírtuk

, ősszel kormányablakok nyílnak első emeleti irodáik helyén, igaz arról még nem döntött a megyei közgyűlés, hogy hova fognak elköltözni. A csomagolást azonban megkezdték, több mint négyszáz festmény van tulajdonukban, ezek egy része az épület folyosóit díszítette hosszú évekig. Nyolc évvel ezelőtt több mint 126,5 millió forintra becsülték a grafikák és festmények értékekét, most a leltározásukkor ismét áttekintik azt, hogy mekkora ingóvagyont is képviselnek. „Egyedülálló kollekció van a megye birtokában, egy szisztematikusan gyűjtött komoly értéket képviselő anyagról van szó, mely átfogó képet ad a 20. század második felének alföldi alkotóinak munkásságából” – nyilatkozta portálunknak

Nátyi Róbert

művészettörténész. A szakember elmondta, bár az anyag egy részét a megyeháza folyosóin bárki megtekinthette, aki az épületben járt, az igazán értékes alkotások különböző irodákban voltak. Nátyi elmondta, a művek jelentős része kiállítható állapotban van, csak néhány esetben van szükség restaurálásra.

Dinnyés Ferenc

,

Nyilasi Sándor

,

Vinkler László

,

Csikós András

,

Kohán György

– csak néhány név azok közül, akiknek munkáit őrzi a Csongrád Megyei Önkormányzat. Nátyi Róbert művészettörténésztől megtudtuk azt is, hogy a Reök fogja elraktározni a becsomagolt képeket, és azon is gondolkoznak, hogy jövőre egy kiállításon is bemutassák ennek a példátlan gyűjteménynek a legértékesebb darabjait.

A testület márciusi ülésén

volt téma először a költözés, majd

április végén

, de sem akkor, sem pedig a

május 8-i rendkívüli ülésen

nem született konszenzus az ügyben. A Rákóczi téri egykori tanácsháza épületében 327/2100-ad tulajdoni hányada van a megyének, és azt már tudomásul vették, hogy irodáikra szüksége van a kormányhivatalnak, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ingatlanait vették számba.

Kakas Béla

közgyűlési elnök arról tájékoztatott, hogy Szegeden két épület, a Belvedere-palota és a Délvidék Ház lenne alkalmas arra, hogy ott leljenek új otthonra. Az ügyben várhatóan a hét folyamán rendkívüli közgyűlést tartanak.

A falakon kiállított festmények és grafikák csomagolásával kezdte a kiköltözést a megyei önkormányzat a megyeházáról - részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=539592

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.