Közélet

Lázár János: a gazdaság húzóerejét jelentik a vidéki nagyvárosok

Lázár János: a gazdaság húzóerejét jelentik a vidéki nagyvárosok

2015. május 15., péntek
Lázár János: a gazdaság húzóerejét jelentik a vidéki nagyvárosok
megyei_ogu_varosok_szovetsege_sajta06_gsj

A kormány egyenrangú félként tekint a megyei jogú városok önkormányzatára, a Modern városok program keretében mind a 23 településsel együttműködési megállapodást írnak alá a fejlesztési pénzek ideális elosztásáról - mondta el Hódmezővásárhelyen, a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén Lázár János.

Hódmezővásárhelyen tartott közgyűlést a Megyei Jogú Városok Szövetsége csütörtökön és pénteken. A szakmai tanácskozás során szó esett az egészségügyi alapellátás strukturális fejlesztéséről, az iskolarendszer hatékonyságának növeléséről és a szakképzési struktúra átalakításáról, a vidék nagyvárosaira váró főbb feladatokról, illetve a közműszolgáltatók működéséről is.

Almási István

, a tanácskozásnak helyet adó Hódmezővásárhely polgármestere hangsúlyozta: további egyeztetések szükségesek a 2014-20-as program megvalósításához, a települések képviselői azonban partnerként tekint a minisztériumra. "Csongrád megye esetében két megyei jogú város is van, közösen kell gondolkodni azon projektek esetén is, melyeket nem Szegeddel együttműködésben kívánunk megvalósítani" - mondta el Almási. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke és Kaposvár polgármestere,

Szita Károly

hangsúlyozta: huszonhárom nagyváros kétmillió állampolgárát fogja össze a szövetség. A kormány nyár elején beterjesztett költségvetési kiszámíthatóságot jelentett a vidéki nagyvárosok esetében, egyben biztosítja azt, hogy 2016-ig tervezhetően tudnak működni és az év végét hiány nélkül zárhassák.

Lázár János: az önkormányzatok maguk dönthetnek fejlesztési prioritásaikról

A kormány képviseletében Lázár János a megyei jogú városok mindegyikének szövetséget ajánlott. Mint mondta, pártszínektől függetlenül a miniszterelnök minden nagyvárost felkeres majd a következő időszakban azzal a céllal, hogy szoros együttműködésben dolgozhassanak együtt, hiszen Magyarország gazdaságának húzóerejét jelentik ezek a települések, fejlődésükkel biztosítható a 3-5%-os stabil gazdasági növekedés. Hozzátette: a Modern városok program keretében minden várossal szerződést kötnek majd, hogy a közúti infrastruktúra és a gazdaságélénkítő beruházások mellett a helyi közösségek igényeinek megfelelő, értékteremtő programok is megvalósulhassanak. Ez a 23 megyei jogú város esetében 23 egyedi programot jelent majd - mondta el Lázár János. Nagy hangsúlyt fektetnek a munkahelyteremtő gazdasági vállalkozásoknak helyet adó ipari területekre, illetve az infrastruktúra fejlesztésére is - tette hozzá a miniszter. A szövetségkötés mellett aktuális kérdéseket is megvitattak az ülésen, érintve a szakképzés, köznevelés és az állami közműszolgáltatással kapcsolatos kormányzati terveket. Lázár szerint ez azért is fontos, mert ez volt az első komolyabb konzultáció a kormány és az önkormányzatok képviselői között azóta, hogy a megyei jogú városok polgármesterei kikerültek a parlamentből. "A kormány kiemelt partnerként kezeli a megyei jogú városokat, bevonja őket a következő évi fejlesztési programok megvitatásába. A mintegy 1200 milliárd forintos forrást jelentő integrált területfejlesztési programokat a kormány júniusig mind a 23 megyei jogú város képviselőivel újratárgyalja majd. Ezt követően, júniusban minden érintett várossal szerződést kötünk majd, amely lehetőséget biztosít a helyi gazdasági programok megvalósítására. 25 éve nem volt arra példa, hogy a több mint ezer milliárdos összeg felosztását az állam a megyékre bízta volna. Nem kívánjuk őket gyámság alá helyezni, egyenlő partnerként tekintünk az önkormányzatokra" - hangsúlyozta Lázár János. A miniszter szerint a megyei jogú városok megszolgálták a bizalmat, hiszen jól gazdálkodtak az elmúlt huszonöt év lehetőségeiből, itt a legalacsonyabb a munkanélküliség és az elvándorlási hajlam.

Szövetséget ajánlott a megyei jogú városoknak Lázár János Hódmezővásárhelyen.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.