Közélet

Feljelentést tesz a makói önkormányzat a helyi vízmű gazdálkodása miatt

Feljelentést tesz a makói önkormányzat a helyi vízmű gazdálkodása miatt

2015. május 22., péntek
Feljelentést tesz a makói önkormányzat a helyi vízmű gazdálkodása miatt

Feljelentést tesz a makói önkormányzat a Makó Térségi Víziközmű Kft.-nél talált, indokolatlannak tartott prémiumkifizetések és alvállalkozói szerződések miatt - erről pénteken döntött a Maros-parti város képviselő-testülete.

Farkas Éva Erzsébet

(Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a Makó és 16 környékbeli kistelepülés víz- és szennyvízszolgáltatását végző céget 1994-ben alapították. A vízszolgáltatásra vonatkozó jogszabályok változása után a makói önkormányzat többségi tulajdonában álló vállalkozás végelszámolása 2014-ben kezdődött el. A politikus közölte, az önkormányzat többször kérte a végelszámolót - aki hosszú ideig a cég korábbi vezérigazgatója volt - a vállalkozás gazdálkodásával kapcsolatos iratok átadására, de ez sokáig nem történt meg, a dokumentumok egy része a mai napig nem áll a város rendelkezésére. Az azonban kiderült, hogy a vezérigazgató 2011 és 2014 között 77 millió forint javadalmazást kapott, miközben cafeteria, valamint korlátlan gépkocsi- és telefonhasználat illette meg. A cég 2011-2013-ban jutalomként és prémiumként - a közterhekkel együtt - összesen 362,8 millió fizetett ki - tudatta a polgármester, aki ezt aggályosnak tartja, mert a célfeladatokkal és a teljesítésükkel kapcsolatos dokumentumok nem kerültek elő. Farkas Éva Erzsébet úgy fogalmazott, megdöbbentő és morálisan elfogadhatatlan, hogy a cég mindenféle dokumentált tulajdonosi jóváhagyás nélkül éves szinten több mint százmillió forintot fizetett ki, miközben Makón és vonzáskörzetében volt országosan az egyik legmagasabb vízdíj. Hozzátette: ez az összeg a települési önkormányzatoknak mint tulajdonosoknak is kifizethető lett volna osztalékként, vagy a vízdíjak csökkentésére is fordíthatták volna.

Czirbus Gábor

alpolgármester elmondta, a bankszámlakivonatokból látszik, hogy a vízműnél több esetben a kiszervezett feladatokat alvállalkozóként olyan cégek végezték el, amelyek tulajdonosai a szolgáltató munkavállalói vagy a vezetők rokonai voltak. A politikus közölte, a taggyűlések szó szerinti jegyzőkönyvei alapján az is felvetődött, hogy az alkalmazottak a cég munkagépeivel maszekoltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.