Közélet

Elhunyt Trogmayer Ottó, Szeged díszpolgára

Elhunyt Trogmayer Ottó, Szeged díszpolgára

2015. május 28., csütörtök
Elhunyt Trogmayer Ottó, Szeged díszpolgára
trogmayer_otto08_gs

Május 28-án, csütörtökön elhunyt Trogmayer Ottó régészprofesszor, nyugalmazott múzeumigazgató. Szeged díszpolgára 80 éves volt.

Trogmayer Ottó 1934. július 24-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányai során került a szeged Móra Ferenc Múzeumhoz, ahol szakmai gyakorlatát töltötte. 1970-tól már a múzeum igazgatójaként végezte munkáját. Ő irányította az ópusztaszeri ásatásokat, és az ő vezetésével valósult meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ahol a Feszty-körkép található. 1997-ben vonult nyugdíjba. Munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és a Széchenyi-díjat is, 2012 őszén pedig az International Panorama Council (IPC), azaz a Nemzetközi Körkép Bizottság

aranytűjét

vehette át a szervezet létrehozásában és munkájában végzett tevékenységéért. Tavaly májusban Szeged város

díszpolgárává

választották.

Szeged saját halottjának tekinti Trogmayer Ottót

"Szeged város vezetése és személyesen

Botka László

polgármester mély megrendüléssel értesült róla, hogy Trogmayer Ottó régészprofesszor, Szeged díszpolgára elhunyt. Személyében a város nem csak nagy tudású, imponáló felkészültségű tudósát, tanítványok sokaságát útra bocsátó tanárát, de kivételes személyiségű, igaz emberségű megtartó oszlopát is gyászolja. Trogmayer Ottót a város saját halottjának tekinti. Temetéséről – a gyászoló családdal való egyeztetés után - később történik intézkedés" - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szegedi önkormányzat.

80 éves korában elhunyt Trogmayer Ottó, Szeged díszpolgára: http://szegedma.hu/?p=542121

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.