Közélet

Deutsch: a néppárti magyar képviselők adatokat kérnek a bizottságtól az Altus ügyében

Deutsch: a néppárti magyar képviselők adatokat kérnek a bizottságtól az Altus ügyében

2015. május 9., szombat
Deutsch: a néppárti magyar képviselők adatokat kérnek a bizottságtól az Altus ügyében

Az Európai Néppárt magyar képviselői átfogó adatigénylési kérelemmel fordultak az Európai Bizottsághoz az Altus Zrt. megbízása ügyében - mondta Deutsch Tamás EP-képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatón.

Kifejtette: a lehető legrövidebb időn belül hivatalos választ várnak arra, mi indokolta, hogy a hosszú ideje a bizottság regionális fejlesztési főigazgatósága által elkészített szakértői anyagokat - első ízben - kiszervezzék és magáncégre bízzák. Mi indokolta a váltást, és ki döntött erről? - tette fel a kérdést. Arra is egyértelmű választ kívánnak kapni, hogy melyik főigazgatóság, mikor és kinek a döntése alapján írta ki a pályázatot. A leghatározottabban követelik, a bizottság adjon választ, kik voltak, akik az Altus Zrt-vel kötött 1,5 milliárdos szakértői megbízást lehetővé tevő pályázatot előkészítették. Azt is firtatta, kik értékelték a benyújtott pályázatokat, kik döntöttek az értékelést követően, hogy az egyébként négy munkatársat alkalmazó, túlságosan nagynak nem mondható Altus Zrt. és az általa vezetett konzorcium a legalkalmasabb.

Deutsch Tamás

arra is választ sürgetett, hány cég, konzorcium indult a pályázaton és milyen szakmai szempontok alapján döntöttek az Altus mellett. Arra is kíváncsi volt, hogy a pályázat előkészítésében, elbírálásában, megkötésében volt-e olyan uniós köztisztviselő, aki közreműködött a folyamatban, és aki korábban Gyurcsány Ferenc kormányában töltött be vezető funkciót. Elfogadhatatlan az Európai Bizottság és az Altus Zrt. apparátusának törekvése, hogy az egész ügyet szőnyeg alá akarják söpörni - mondta. Hozzátette: nem csak a több mint gyanús, példa nélküli, burkolt pártfinanszírozást lehetőségét felvető összefüggések miatt kell a lehető legrövidebb időn belül tiszta vizet önteni a pohárba, hanem azért is, mert ami történt, az a testület tevékenységét meghatározó jogi normáknak is a súlyos és durva megsértése. Alapvető követelmény, hogy az egyik legfontosabb uniós intézmény a döntéseket előkészítő, végrehajtó mindennapi munkája során a lehető legszigorúbban kövesse a pártpolitikai semlegesség elvét - hangoztatta. Rámutatott: képtelenség azt állítani, hogy egy nap mint nap ellenzéki párttevékenységet végző politikus tulajdonában lévő cég - amelyet egyébként

Gyurcsány Ferenc

felesége irányít - pártpolitikailag semleges munkát végez. Megjegyezte: megmosolyogtatók az érvek, miszerint keretmegállapodásról van szó. Mi másról lenne szó? - kérdezte. Arról, hogy nem végeznek audit tevékenységet, azt mondta: az a feladat, hogy értékeljék, milyen szakmai megfontolások és eljárások mentén dolgozták ki a regionális fejlesztési források felhasználásának forgatókönyvét jelentő fejlesztési terveket és az operatív programokat. Kitérve egyebek között Gyurcsány Ferenc nyilvános vagyonnyilatkozatára, azt mondta: egyértelmű és világos, az elmúlt években legkevesebb 70 millió, de volt olyan év, amikor 100, sőt tavaly 170 millió osztalékot vett ki a tulajdonában lévő Altusból. Egy másik szintén nyilvános tájékoztató szerint a Demokratikus Koalíció legjelentősebb magánszemélyi támogatója Gyurcsány Ferenc, aki 2013-ban, 2014-ben a pártot összesen 21,5 millióval segítette. Hozzátette: ennek alapján azt mondani, hogy kérdést sem vet fel a bizottság Altusnak nyújtott 1,5 milliárdos megbízása, abszurd, komolytalan. "Ilyet a bizottság nem tehet, ez szabálytalan, ez elfogadhatatlan, ez tisztességtelen, ez botrányos" - összegzett, majd hozzátette: az európai és a magyar baloldal sem csinálhat ilyet, ez nem európai. Deutsch Tamás több európaiságot kért, s sürgette a szakértői szerződés felmondását, annak elismerését, hogy elfogadhatatlan eljárási döntés született. Arra a kérdésre, hogy a válaszlevél megérkezett és a megbízás már tavaly októberben megkezdődött, azt mondta: a kormány nevében Lázár János miniszter valóban az EB szakbiztosához fordult, örül, ha erre válaszolt. Bízik benne, ezt nyilvánosságra fogja hozni a tárcavezető. Annak nem örül, hogy a már korábban EP-képviselőként feltett kérdésekre nem válaszoltak. Ha annyira gond nélküli és nyilvános az Altus megbízásának ügye, hogy fordult elő, hogy már tavaly október óta él és erről a bizottság senkit nem tájékoztatott - kérdezte. Ugyanakkor a cég képviselői besétáltak minisztériumokba és a megbízáshoz egyáltalán nem is kapcsolódó adatokat, kormányzati dokumentumokat kértek. "Timbuktu külsőn nem működnek így a dolgok" - fogalmazott, hozzátéve: a megítélt támogatási összeg nagyon nagy, és szokatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.