Közélet

Szocialista kémvilág hálózza be Szegedet

Szocialista kémvilág hálózza be Szegedet

2015. április 14., kedd
Szocialista kémvilág hálózza be Szegedet
jack_strong_xlg

Legalábbis egy filmvetítés és egy kiállítás erejéig a Tisza-parti városba költöznek a szocializmus kémei.

Egy Magyarországon talán kevéssé ismert, de a hidegháború története szempontjából kiemelkedő jelentőségű lengyel katonatiszt,

Ryszard Jerzy Kukliński

varsói vezérkari ezredes, egykori CIA-kém élete, tevékenysége elevenedik meg Szegeden egy páratlan rendezvénysorozat keretében, a magyar–lengyel együttműködés jegyében április 22-étől.

Filmvetítés, kiállítás és történeti előadások

elevenítik meg a hidegháborút, két szuperhatalom, két világrend szembenállását, valamint a kémvilágot.

Jack Strong a moziban

Ryszard Jerzy Kukliński életéből 2014-ben hidegháborús kémthrillert forgattak Jack Strong címen. Az alkotást a kiállítás megnyitójának előestéjén, április 22-én 18 órakor tűzi műsorára a Belvárosi Mozi.

Hősök vagy árulók? Kémvilág a szocializmusban címmel nyílik különleges, Ryszard Jerzy Kukliński életét, tevékenységét, a hidegháborús kémek mindennapjait bemutató tárlat április 23-án (csütörtökön) 15 órakor Szegeden, a kormányhivatal épületében (Rákóczi tér 1.). A rendezvény díszvendége

Roman Kowalski

, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete lesz, a szervezők pedig a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, az Izba Pamięci Pułkownika Ryszarda Kuklińskiego, a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára és a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Juhász Tünde

kormánymegbízott köszöntője után

Filip Frąckowiak

, a varsói Ryszard Kukliński Múzeum igazgatója Kukliński ezredes – a NATO első lengyel tisztje címmel tart előadást, majd

Gyarmati György

, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója Kémrandevúk Budapesten a Kádár-korszakban című prezentációját hallgathatják meg az érdeklődők.

Kuklinski 1

A „főhős”, Ryszard Jerzy Kukliński (1930–2004) 1947-ben lépett be a lengyel hadseregbe. 1968-ban döntötte el, hogy felveszi a kapcsolatot az Egyesült Államok hírszerzésével, mikor rájött, hogy a Prágai Tavasz elfojtása érdekében a Varsói Szerződés katonai agresszióra készül Csehszlovákia ellen. Elhatározását megerősítette, hogy 1970 decemberében a Lengyel Népköztársaság vezetése a lengyel hadsereget vetette be a Tengermelléken tüntető védtelen emberek ellen. Kukliński cselekedetét nemcsak a lengyel néphadsereg Csehszlovákia elleni agressziója és a munkásság tiltakozásának véres leverése, hanem a Lengyel Népköztársaság haderejének a szovjet marsalloktól minden területen érvényesülő függősége is befolyásolta. 1971-ben önszántából kezdett együttműködni a CIA-val. Kilenc éven át adta ki Vörös Hadsereg és a Varsói Szerződés legtitkosabb anyagait, nagyjából 35 000 oldalnyi dokumentumot, amelyekből kb. 24 000 oldalt orosz nyelven íródott. Eljuttatta az amerikaiaknak többek között a folyamatban lévő hadműveleti információkat, amelyek Lengyelországra, Csehszlovákiára és Kelet-Európa más országaira vonatkoztak. 1973-ban a CIA Kuklińskit „a korai figyelmeztetés forrásának”, valamint az Egyesült Államok és a NATO biztonságára nézve különlegesen fontos ügynöknek ismerte el. 1974-ben az ezredes és a CIA együttműködése megkapta a legmagasabb titkosszolgálati besorolást (GULL-művelet). A Kuklińskitől befolyó információkat csak az Egyesült Államok elnöke és a hat emberből (úgynevezett BIGOT-lista) álló VIP-csoport tagjai olvashatták.

sírhelye Varsóban

1973–1981 között Kukliński egyre magasabb funkciókat töltött be a lengyel hadsereg vezérkarában. Többek között hadműveleti parancsnokhelyettes lett, valamint a Védelmi-Stratégiai Tervezési Csoport parancsnokságát is ellátta. A Varsói Szerződés üléseire delegált lengyel csoport tényleges titkára és a lengyel hadsereg és a Vörös Hadsereg közötti összekötő tiszt is volt. 1975-ben mint különlegesen tehetséges katonatisztet parancsnoki továbbképzésre delegálták Moszkvába, a Vezérkari Akadémiára. Sem a GRU (Felderítő Főcsoportfőnökség), sem a KGB nem fedezte fel a CIA-val való kapcsolatot. Még ebben az évben Kukliński hozzákezdett élete fő művéhez – titkos, elemző feljegyzést készített a harmadik világháború kitörésének stratégiai lehetőségeiről, s az ennek nyomán bekövetkező NATO elleni szovjet támadást latolgatta. Miután visszatért Moszkvából, 1976–1981 között honvédelmi miniszterként

Wojciech Jaruzelski

egyik legközelebbi munkatársa lett. Személyesen ismerte a legfontosabb szovjet parancsnokokat, betekintése volt a legtitkosabb hadi-stratégiai tervekbe. Az amerikai hírszerzés által Jack Strongnak nevezett ezredest a CIA pár héttel az 1981. decemberi szükségállapot előtt, a leleplezés küszöbén mentette ki Varsóból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.