Közélet

Novák: a kötelező óvodáztatást segíti gyermekétkeztetési pályázatával a kormány

Novák: a kötelező óvodáztatást segíti gyermekétkeztetési pályázatával a kormány

2015. április 22., szerda
Novák: a kötelező óvodáztatást segíti gyermekétkeztetési pályázatával a kormány

Elsősorban azoknak az önkormányzatoknak szól a gyermekétkeztetés körülményeinek javítására szerdán kiírt pályázat, amelyek a szeptembertől kiterjesztett kötelező óvodáztatás miatt szeretnének fejleszteni ezen a területen - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Novák Katalint

azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a kormány szerdán egymilliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki az önkormányzatok számára a gyermekétkeztetés körülményeinek és feltételeinek javítását célzó fejlesztések támogatására. Elmondta: elsősorban azok az önkormányzatok és önkormányzati társulások számíthatnak támogatásra, amelyek a hároméves kortól kötelező óvodáztatás szeptemberi bevezetése miatt kívánják bővíteni óvodáik, bölcsődéik konyháinak, étkezőinek kapacitását, illetve hoznának létre új konyhákat. Emellett előnyt jelent az elbírálásnál - folytatta -, ha az önkormányzat minél magasabb fokon felel meg a különböző környezetvédelmi és egészségügyi követelményeknek. A támogatási összeg megítélésénél pedig minél nagyobb az önkormányzat anyagi mozgástere, annál több önerőt kell biztosítania a fejlesztéshez. Ha az első kör után még marad az egymilliárd forintos keretből, második kört hirdetnek meg novemberi döntési határidővel - tette hozzá. Az államtitkár reagált Bangóné Borbély Ildikó kritikájára, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista tagja szerint a kormány nem fordít elég pénzt a gyermekétkeztetésre, a bölcsődei dolgozók alacsony bérének emelésére, illetve a bölcsődei férőhelyhiány megoldására. Novák Katalin hangsúlyozta: a bölcsődei dolgozók tervezett bérpótléka éppen arról szól, hogy anyagilag is jobban elismerjék őket. Az elmúlt négy évben több mint hatezer új bölcsődei férőhely létesült, és 28 milliárd forintból csaknem ötezernek a minősége javult. A cél 2018-ra elérni a 60 ezer bölcsődei férőhelyet, amivel az utóbbi négy és fél évben már ezer új munkahelyet hoztak létre - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.