Közélet

Irány a Belvedere: a megye költözéséről is tanácskoznak kedden

Irány a Belvedere: a megye költözéséről is tanácskoznak kedden

2015. április 27., hétfő
Irány a Belvedere: a megye költözéséről is tanácskoznak kedden
megyei_kozgyules11_gs

A Belvedere-házba költözhet a megyei önkormányzat, erről is tárgyalnak a keddi közgyűlési ülésen. A felújítással együtt 33 millió forintra becsülik szakértők a felmerülő költségeket, amire a Belügyminisztériumtól kérne forrást a megye.

Már a márciusi megyei közgyűlési ülésen is

szó esett a megyei önkormányzat költözéséről

, akkor a jobbikos

Dudás Zoltán

kérdezett rá, hogy valóban elköltözni fognak-e a Rákóczi térről.

Kakas Béla

közgyűlési elnök arról tájékoztatott, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) nyilvántartásában szereplő ingatlanokat vizsgálják, ezután hozhat csak a közgyűlési többség döntést az ügyben.Hangsúlyozta, költözési kényszer nincs, de konstruktívan áll a megye a kormányhivatal kéréséhez. Akkor a Fidesz-KDNP frakciójának a vezetője,

Gémes László

támogathatónak nevezte a kormányhivatal törekvését, hogy az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében bővítik az ügyfélszolgálatot, ennek fényében a költözés ellen sem volt kifogása. Az MSZP-s

Simicz József

is arról beszélt, hogy bár szomorú lenne, ha el kellene költözniük, de megszavazza az előterjesztést, ha lesz egy jól megközelíthető ingatlan, ahol megfelelő módon tud működni a jövőben a Csongrád MegyeiÖnkormányzat.

Újabb kormányablakokat nyitnak

A költözést egyébként az indokolná, hogy tovább bővül a kormányhivatal, a megyeháza első emeletén új kormányablak megnyitását tervezik újabb munkaállomásokkal, melyeket egy kormányrendelet értelmében kiemelt beruházás keretében alakítanak ki. A Csongrád Megyei Önkormányzat irodái találhatóak jelenleg ott, ezért fordult kéréssel a kormányhivatal a megyéhez, hogy bocsássa tulajdonrészét az állam rendelkezésére. Ezt azonban csak akkor teheti meg a megyei önkormányzat, ha az átadandó ingatlanrész értékével egyenértékű, feladatellátásának megfelelő másik ingatlant ingyenesen tulajdonba kap a magyar államtól. Az épületben egyébként 327/2100-ad tulajdoni hányada van a megyének.

Egyezkednek a szocialistákkal

A megyei önkormányzat és hivatala új székhelyeként a Belvedere-ház jöhet szóba, az épületben az állami tulajdon kivételével egy másik tulajdonos, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), valamint több vagyonkezelői joggal rendelkező szervezet kap helyet, így például a Szegedi Törvényszék, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Államiból megyei tulajdonba 570 négyzetméter hasznos alapterületű ingatlanrész kerülhet, ami – a közgyűlési előterjesztés szerint – nem elegendő a hivatal komfortos elhelyezésére, ezért tárgyalásokat kezdtek az MSZP-vel. A párt nyitott volt a javaslatra, jelenleg is folynak a tárgyalások a tulajdonrészük megszerzése érdekében.

Belügyminisztériumi forrásból fedeznék a költségeket

A Belvedere-ház felújításra, korszerűsítésre szorul ahhoz, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat új székhelyét ott alakítsák ki, ezen felül a költözés becsült költsége sem elhanyagolható. A szakértői felmérések szerint mintegy 28 millió forintot kellene biztosítani a felújításra és a szükséges átalakításokra, a költözés költségeit is több mint 1 millióra becsülik, ezen felül a beépített bútorok 2, illetve az informatikai és biztonságvédelmi kiadásokra további 2 millió forintot terveznek. Ez összességében több mint 33 millió forint. A megyei önkormányzat költségvetésében azonban erre nincs pénz, ezért a Belügyminisztériumhoz fordulna a megye, hogy biztosítsák a költözés és felújítás költségeit. A kormányhivatallal is egyeztet a megye, a közgyűléseket továbbra is a Rákóczi téri épületben szeretnék megtartani, illetve a fedett parkolót is használnák a jövőben is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) készíti elő az érintett ingatlanok tulajdonjogának rendezésével kapcsolatos szerződés-tervezeteket, ami a közgyűlésnek jóvá kell hagynia, így a végleges döntés a következő közgyűlésen születhet a Csongrád Megyei Önkormányzat új székhelyéről. Az április 28-i közgyűlésen a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkájáról hallhatnak beszámolót a képviselők, a megyei tavalyi évi gazdálkodásáról, módosíthatják az idei költségvetést, áttekintik Csongrád Megye élelmiszer-ipari kapacitásfejlesztését az elmúlt 15 év viszonylatában. A napirendi pontok között szereped továbbá Csongrád Megye Integrált Területi Programjának (ITP) elfogadása, beszámoló hangzik el a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság munkájáról és bírósági ülnököket is választanak.

A Belvedere-házba költözhet a megyei önkormányzat, amennyiben támogatja a többség az erről szóló előterjesztést a keddi közgyűlési ülésen!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.