Közélet

KKM: fontos cél a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása

KKM: fontos cél a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása

2015. április 24., péntek
KKM: fontos cél a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása

Fontos cél a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása, a két ország együttműködésének fejlesztése az élet minden területén - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.

A tárca közleményében úgy fogalmaztak: Magyarország tisztelettel emlékezik az örmény népet száz évvel ezelőtt ért tragédia áldozataira. Közös történelmi felelősségnek nevezték, hogy ilyen események soha többé ne fordulhassanak elő. Kiemelték: Magyarország kormánya elkötelezetten támogatja az örmény és a török nép megbékélését, üdvözli az ez irányba tett lépéseket, és meggyőződése, hogy az 1915-ös események megítélése a történészek feladata. A közleményben arra is kitértek, hogy fontos a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása, a két ország együttműködésének fejlesztése az élet minden területén. Magyarország támogatja az Európai Unió és Örményország kapcsolatainak fejlesztését a keleti partnerség stratégiai keretein belül - közölték. Történészek másfél millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után megölt örmények számát. A történteket Örményország, valamint sok kutató a 20. század első népirtásának tartja. Törökország elutasítja ezt, mert álláspontja szerint polgárháború és zavargások áldozatairól van szó. Örményország 2012-ben felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, miután Budapest kiadta Azerbajdzsánnak

Ramil Safarovot

, aki 2004-ben meggyilkolt egy örmény férfit Budapesten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.