Közélet

Gift of Life - Réka már egy héttel szívműtéte után szaladgál + FOTÓK

Gift of Life - Réka már egy héttel szívműtéte után szaladgál + FOTÓK

2015. április 16., csütörtök
Gift of Life - Réka már egy héttel szívműtéte után szaladgál + FOTÓK
gift_of_life02kf

Édesapja könnyeivel küzdve próbált köszönetet mondani a kislányát megmentő orvosoknak, ápolóknak és a Rotary Clubnak, akik lehetővé tették Réka szívműtétét. A vajdasági kicsi lány még folyamatos felügyeletre szorul, bár rövidesen elhagyhatja a klinikát, s teljes értékű életet tud élni otthon, a család közelségében.

A Gift of Life!, vagyis az Ajándékozz életet! nemzetközi projekt legújabb kis betege a két és féléves

Szorcsik Benák Réka

volt. A vajdasági kislány a sikeres műtétet követően ismét önfeledten játszik, a csütörtöki sajtótájékoztatón is izgett-mozgott édesapja ölében. "A kislánynak vele született szívfejlődési rendellenessége volt, annak is egy egyszerűbb formája. A magzati fejlődés során a keringésben nem következett be egy elzáródás, aminek az lett az eredménye, hogy megfordul a véráram, tehát a nagy nyomású főütőérből az alacsony nyomású tüdő felé kezd áramlani a vér. Ez, ha hosszú ideig fennmaradt volna, előbb-utóbb tönkre tette volna a tüdőt. Rékánál viszonylag későn ismerték fel a betegséget, ezért minél előbb orvosolni kellett. Nem tekinthető bonyolult műtétnek, persze, minden műtét egy nagy beavatkozás a beteg szempontjából, ennek megfelelően örülök, hogy minden probléma nélkül, panaszmentesen sikerült, és a gyermek jól van" - tudtuk meg a műtétet végző

Hartyánszky István

szívsebész szakorvostól. A Szorcsik családra személyes ismeretség révén esett a választás, az pedig, hogy a Réka a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájára kerülhetett, a vajdasási orvosok közreműködésének köszönhető.

Katona Márta

, az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ egyetemi tanára emlékeztetett, a Gift of Life! programból hazai megvalósulásában a határon túli műtétre váró gyermekek is részesülnek, további kis páciensek várnak arra, hogy a szegedi kórházban gyógyulhassanak. A szívfejlődési rendellenesség mindenképpen műtétre szorult, mivel viszonylag későn ismerték fel Réka betegségét. A beavatkozás után azonban jó állapotnak örvendhet. Mint mondta, a kis betegek esetében általában az okozza a legnagyobb problémát, hogy túl sok ideig várnak a műtéttel, vagy a probléma nem igazolódik időben.

gift_of_life20kf

A nemzetközi program célja – melyet a világon mintegy 70 országban a rotarysták koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. Kezdetben az USA-ban kaptak ellátást a betegek, máig összesen 18 gyerek életét tették szebbé és könnyebbé Magyarországon. A projekt eredetileg egy ugandai kislány műtétével indult - emlékeztetett

Bartos Gyula

a Budapest-Tabán képviseletében. 2014 nyarától Magyarországon a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken segítenek. A programot a Budapest-Tabán Rotary Club koordinálja, munkájukat a több száz orvos, nővér és egészségügyi személyzet is segíti, illetve több klub, köztük a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotay Club.

Nagy Miklós

bejelentette, a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Club tevékenysége ezzel nem ér véget: a közeljövőben további 10-15 gyermeket szeretnének felvenni a műtétre várók listájára, s amennyiben az anyagi keretek is úgy engedik, akár még ennél is többet.

Fónai László

a győriek képviseletében azt mondta, nincs annál szebb és felemelőbb érzés, mint amikor egy élettel teli kisgyerek ismét visszakaphatja vidám, gondoktól mentes életét. Beszéd közben többször is Rékára pillantott, ezért annyira elérzékenyült, hogy nem tudta befejezni mondanivalóját. "Őszinte hálánkat szeretnénk önöknek kimutatni és a kórház orvosi csapatának, a doktornőnek, hogy ajánlott minket a műtétre, a doktor úrnak pedig a műtéthez, amivel megmentette a lányunk életét. Az egész csapatnak, a nővéreknek és mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett a műtétben, vagy próbált segíteni. És természetesen önöknek, a Rotary Clubnak, akik lehetővé tették ezt a műtétet ismeretlenül úgy, hogy semmilyen kapcsolat nem volt közöttünk korábban. Ez egy nagyon önzetlen dolog, és nagyon hálásak vagyunk érte. Köszönjük!" - hálálkodott könnyeivel küzdve az édesapa,

Szorcsik Roland

.

Réka egészséges, de még egy kicsit a szegedi klinikán kell maradnia megfigyelés céljából. A Gift of Life program ismét "életet adott"!http://szegedma.hu/?p=528593 Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.