Közélet

Együttműködésről tárgyalt a Kiskunsági Nemzeti Park és Mórahalom városvezetése

Együttműködésről tárgyalt a Kiskunsági Nemzeti Park és Mórahalom városvezetése

2015. április 15., szerda
Együttműködésről tárgyalt a Kiskunsági Nemzeti Park és Mórahalom városvezetése
_DSC0133

A Kiskunsági Nemzeti Park új vezetője látogatott Mórahalomra Nógrádi Zoltán polgármester meghívására. Ugró Sándor egy hónapja került a Nemzeti Park élére, fontos volt tehát egyeztetni az elképzeléseket a várossal, hiszen Mórahalom és a Kiskunsági Nemzeti Park több sikeres együttműködést tud már a háta mögött.

A közös fejlesztési hagyományokra alapozva - az Erdei Iskola, a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum vagy az 55. számú főútvonal elkerülőjénél végzett természetvédelmi munkák miatt – adódik a lehetőség, hogy tovább folytassák a sikeres programok sorát. „Terveink mindig vannak” – kezdte a megbeszélést

Nógrádi Zoltán,

aki két konkrét fejlesztési cél elérésében szeretné a Nemzeti Park támogatását kérni. Mórahalom neve összefügg a Móra-dombbal, mely sajnos már nem lelhető fel a város területén: a polgármester szeretné újjáépíttetni az egykor jellegzetes „magaslatot”, melyet növényzetével és földvár jellegével a kunhalmokhoz hasonlóan turisztikai célokra, illetve oktatáshoz kapcsolódva kívánnak hasznosítani. A tárgyalás során a két fél megállapodott abban, hogy amint megjelenik a kiírás, közösen nyújtanak be pályázatot a terv megvalósítására. Mórahalom városvezetésének hosszabb távú, szintén a természetvédelmet szem előtt tartó fejlesztési elképzelése a szikes élőhelyek fenntartását helyezi a középpontba. A város fő erőforrása a termálvíz, melynek kibocsátását most a szikes területek rehabilitációjára fordítanák. A polgármester felvázolta komplex fejlesztési tervét a nemzeti park képviselőinek, miszerint mára megszűnőben lévő szikes élőhelyre szeretnék vezetni a lehűtött termálvizet, mely segítene a táj ökológiai egyensúlyát visszaállítani. Mindezt azután akár időszakos sziksósfürdőnek, gyógyászatra, egészségvédelemre és turisztikai célokra is hasznosíthatnák.

Ugró Sándor

elismerően és érdeklődéssel fogadta Mórahalom ambícióit. A Nemzeti Park vezetője hozzátette, hogy nagy bátorság és elszántság szükséges az ilyen léptékű és ennyire összetett tervek megvalósítására - ezt és a természeti örökségek védelmét szem előtt tartva nagy fantáziát lát a programban. A megbeszélés végén mindkét fél egyetértett abban: sok településvezető tart a természetvédelemmel kapcsolatos beruházásoktól, de vannak olyan ágazatok, melyeknek rendkívül nagy gazdasági hatása is van. Minderre nagyon jó példa a bivalygulya letelepítése, mely kiemelt turisztikai attrakcióvá vált, illetve amelynek köszönhetően az idei tavaszon eddig nem látott óriási és fajtagazdag madárvilág jelent meg a Nagyszéksós-tónál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.