Közélet

Deutsch: az unió azonnal mondja fel az Altus-szerződést!

Deutsch: az unió azonnal mondja fel az Altus-szerződést!

2015. április 27., hétfő
Deutsch: az unió azonnal mondja fel az Altus-szerződést!
Deutsch Tamás

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint az Európai Bizottságnak azonnal fel kell mondania a Gyurcsány Ferenc magántulajdonában álló Altus Zrt.-vel kötött, 1,5 milliárd forint értékű szakértői szerződést, mivel az az európaellenes sztereotípiákat erősíti.

A kormánypárti politikus erről hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt, az elmúlt időszak legnagyobb vihart kavart európai szintű botrányának nevezve, hogy egy aktív ellenzéki pártpolitikus cége kapott megbízást egy "kiszervezett" európai közfeladat ellátására. Az Európai Bizottság a "legalapvetőbb szabályait köpi szemen", amikor a pártatlanság és összeférhetetlenség követelményeit felrúgva, két évig napi 3 millió forintos napidíjat biztosít

Gyurcsány Ferenc

négy alkalmazottat foglalkoztató családi vállalkozásának - fogalmazott

Deutsch Tamás

, aki szerint az Európai Bizottságnak a szerződés azonnali felmondása után a történtek felelőseit is meg kell neveznie. A fideszes EP-képviselő azt mondta, az Európai Bizottság állítólag nyílt eljárásban, állítólag több pályázó közül, állítólag megfelelő szakmai előkészítést követően választotta ki az Altus Zrt.-t a Brüsszelhez jóváhagyásra küldött tagállami operatív programok ellenőrzésére. Ugyanakkor "olyan még soha az életben nem volt az elmúlt több mint fél évszázadban", hogy az európai közösség egy aktív pártpolitikus magáncégét bízza meg egy "hihetetlen nagy összegű" szakértői munkával - fejtette ki a kormánypárti politikus, aláhúzva, hogy az Európai Bizottság bármilyen más, "ennél jóval kevésbé gyanús, ennél jóval kevésbé visszaélésszagú, ennél jóval kevésbé összeférhetetlennek tűnő ügyben" a lehető legnagyobb szigorral lépne fel. Deutsch Tamás szerint mindez azért is rendkívül szomorú, mert az Európai Bizottság eljárása egy veszélyes folyamatot indít el: megerősíti azokat az EU-ellenes sztereotípiákat, amelyek ellen minden Európát szerető közösség, kormány és politikus a leghatározottabban próbál fellépni. "Az ilyen és az ehhez hasonló döntések azok, amelyek valamennyi jóakaratú európai polgárban aláássák az Európai Unió intézményeivel kapcsolatos bizalmat" - fogalmazott. A politikus emlékeztetett, kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz annak kiderítésére, hogy tudtak-e "Gyurcsány Ferenc magáncégének finoman fogalmazva patyolat tisztának semmiképpen sem nevezhető múltjáról, a privatizáció zegzugos időszakában betöltött szerepéről, tucatnyi korrupciós és korrupciógyanús ügyről, amiben az Altus Zrt. egyébként érintett". A Fidesz-KDNP EP-képviselői szerint az Európai Bizottságnak vizsgálatot kell indítania annak kiderítésére, hogyan születhetett döntés erre az "európaszerte közfelháborodást kiváltó" megbízásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.