Közélet

Az ORÖ feljelentést tesz a szervezetet és tisztségviselőit ért vádak miatt

Az ORÖ feljelentést tesz a szervezetet és tisztségviselőit ért vádak miatt

2015. április 9., csütörtök
Az ORÖ feljelentést tesz a szervezetet és tisztségviselőit ért vádak miatt

Feljelentést tesz az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt a szervezetet és annak volt, valamint jelenlegi vezetését ért vádak miatt.

Az ORÖ közleményében - amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez - az áll: a szervezetet, volt és jelenlegi vezetőit az elmúlt hetekben "alaptalan és nemtelen támadások" érték. Az állítások minden valóságalapot nélkülöznek, és a "nem létező, magukat alternatív vizsgálóbizottságnak nevező" emberekhez köthetők - hangsúlyozták. Azt írták: a további jogsértések megelőzése érdekében az ORÖ vezetősége "az elkövetőkkel szemben" rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz. Az utóbbi esetében a szervezet sérelem díj megállapítását is kéri, a pénzt közérdekű célra kívánják felajánlani.

Makai István

, az ORÖ hattagú "alternatív vizsgálóbizottságába" két tagot delegáló Roma Polgári Tömörülés elnöke csütörtökön az MTI-nek azt mondta: több száz millió forintos visszaélések történtek 2011 óta az ORÖ-nél. Makai István szerint az egyebek mellett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével, közokirat-hamisítással kapcsolatos gyanújukat és feljelentéseiket dokumentumokkal tudják alátámasztani. A február 9-ére összehívott, de határozatképtelenség miatt elmaradt rendkívüli ORÖ-közgyűlés után

Vajda László

,

Lakatos Oszkár

, Makai István és

Dancs Mihály

, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője újságírók előtt jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot szándékoznak felállítani, amelynek feladata a visszaélések feltárása és a felelősök megnevezése. Akkor azt közölték, hogy elsősorban a Híd a munka világába programot, azaz a szociális foglalkoztatási szövetkezetet szeretnék vizsgálni. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az Országos Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást az ORÖ-nél ismeretlen tettes ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.