Közélet

A roma tanodák jövőjéért is kiálltak a Tanodák Éjszakáján + FOTÓK

A roma tanodák jövőjéért is kiálltak a Tanodák Éjszakáján + FOTÓK

2015. április 20., hétfő
A roma tanodák jövőjéért is kiálltak a Tanodák Éjszakáján + FOTÓK
romatanodak_ejszakaja0_gs

A két szegedi roma tanoda közösen mutatkozott be a Tanodák Éjszakáján, amelyen bárki bepillantást nyerhetett az ott folyó munkába, megismerkedhetett az odajáró gyerekekkel és szüleikkel, illetve azokkal, akik a szegregátumokban élő romák felzárkóztatásáért dolgoznak.

A szegedi roma tanodák is csatlakoztak a Múzeumok Éjszakája, Színházak Éjszakája és Kutatók Éjszakája mintájára meghirdetett Tanodák Éjszakája programsorozathoz, amelyen játékos foglalkozásokkal, bemutatókkal, filmvetítéssel, és természetesen autentikus roma zenével várták az érdeklődőket. A talpalávalót ezúttal is a Kucu Banda szolgáltatta. Az országos programsorozatot a Szent Márton Caritas Alapítvány és a Számá Dă Noj Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a tanodai hálózat nehézségeire. Gondot okoz, hogy a pályázatok csak rövidtávú finanszírozást tesznek lehetővé, a tanodákban végzett munka azonban közel sem egy-két évre szól. A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy kiszámíthatóbb legyen a tanodák pénzügyi háttere, és legalább 3 éves időtartamúak legyenek a pályázatok. 2012-ben

Alsóvároson nyílt meg a roma tanoda

, majd

Kiskundorozsmán 2013 őszén nyitotta meg kapuit

, mely a cigány gyerekek számára felzárkóztató oktatást indított és a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A tanoda ennél azonban több: valódi közösségi színtérként funkcionál, ahol nemcsak a gyerekeknek, de szüleik számára is kínálnak programokat, hasznos időtöltést. Idén nyáron jár le a szegedi tanodaprogram, a benne résztvevők nagyon várják már az új pályázati kiírást, hiszen ha akár csak néhány hónapra kénytelenek lennének bezárni, akkor több évnyi munkájuk veszhet kárba. Civilek és önkéntesek már a pályázat előtt is dolgoztak a szegregátumokban, az Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület felmérést végzett, hogy az ott élőknek mire lenne igényük, vagy épp miként gondolkodnak gyermekeik lehetőségeiről, jövőjéről. Ebből az derült ki, hogy a tanodához hasonló rendszert tartanának előremutatónak, amit civilek meg is valósítottak, így a hivatalos indulás előtt már volt egy nulladik év is.

romatanodak_ejszakaja12_gs

„Már az induláskor kicsi volt az épület, annyira népszerű a tanoda, olyan sokan” – mondta el

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A programmal kapcsolatban a legfontosabbnak azt tartja, hogy itt sikerélménye van a gyerekeknek, és azt érzik, hogy ők is fontosak, amit bizony sokuk családi körben nem kap meg.

Krizsánné Farkas Szilvia

portálunknak elmondta, hogy mind a három lánya már a tanoda megnyitásától kezdve jár a Rákóczi utcai intézménybe. „Pótvizsgáznia kellett a lányomnak, és itt segítettek neki, nem bukott meg. Ezen felül angolt is tanultak, amit nagyon fontosnak tartok” – fogalmazott. Természetesen a lányok azt is szeretik, hogy itt sok a játék, jól érzik magukat. Közben a szülők sem unatkoznak, vigyáznak a gyerekekre, szendvicset készítenek nekik, de arra is van példa, hogy ők maguk is bekapcsolódnak a programokba. A roma tanoda szakmai munkáját koordináló AKUT Egyesület képviseletében

Szentistványi István

elmondta, egyfajta híd szerepet hivatottak betölteni a tanodák, hiszen a szegregátumokban lakók egyfajta izoláltságban élnek, és a közoktatási intézményrendszerbe a gyerekek integrációja nem megy egyik napról a másikra. „Közösségi térként is működik a tanoda, a cél nem az asszimiláció, hanem a helyi cigány közösség egyben tartása. Az intézmény ezen felül közvetít is a szegregátumok között, és segít megtalálni a hangot az iskolák vezetésével is. Nagyon fontos, hogy a családon belül, a különböző családok és a többségi társadalom között is egyfajta átjárást biztosít a tanoda program” – részletezte Szentistványi. Hozzátette, a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy akkor fejlődnek a gyermekek, ha az aktív szülők – kiváltképp a nők – szervezik magát a közösségi életet, s ez igaz a tanodai programra is.

romatanodak_ejszakaja04_gs

Bácsi Jánostól

, a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatója hangsúlyozta, nem az a tanoda célja, hogy a házi feladatot megírják a gyerekek, akik reggel 8-tól délután 4-ig egyébként is az iskolában töltik az idejüket. „Itt nagyon játékos formában azokat az alapkészségeket fejlesztjük, amik az ide járó gyerekeknél hiányoznak. Ezek közé tartozik a magyar szókincs, mert nagyon limitált a szókincsük, kevert nyelvet beszélnek és nagyon sokan egymás között a roma nyelvet használják. Matematikából pedig vissza kell mennünk addig az alapig, hogy a százas számkörbe a négy alapművelet hibátlanul menjen” – magyarázta. Hozzátette, az iskolákban tanító pedagógusok és igazgatók tisztában vannak azzal, hogy másra kellene ezeket a gyerekeket tanítani, de köti őket a tanmenet, aminek meg kell felelniük, ezért iskolai keretek között szinte lehetetlen a hiányzó alapokat pótolni. Pozitívnak nevezte, hogy az SZTE JGYPK hallgatói közül sokan járnak a tanodába, így ők megismerkednek a szegregátumokban élő gyerekekkel, és már tanári pályájuk kezdetén tudni fogják, hogy miként kell ezekkel a gyerekekkel bánni. „Az ő fejlődésük, társadalmi beilleszkedésük nem lineáris, de ez nem romakérdés. Azoknál a családoknál, ahol a tudásra orientálásra van egy mintaadás, azokkal a gyerekekkel teljesen másképp kell bánni. Úgy gondolom, hogy fel kellene nőnie egy olyan generációnak, akik elfogadják azt, hogy a tudás nagyon fontos, mert ők már teljesen másképp fognak állni a saját gyerekeikhez” – válaszolta Bácsi János arra a kérdésünkre, hogy mérhető-e valamilyen a roma tanodába járó gyerekek fejlődése. Hozzátette, a fejlődés lassú és nem feltétlenül látványos, de valahol el kell kezdeni ezt a munkát, még akkor is, ha csak a következő generáció életére lesz kihatása.

Két szegedi roma tanoda közösen mutatkozott be a Tanodák Éjszakáján - részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=529605

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.