Közélet

Szentgyörgyi: Ingatag a hőszolgáltató helyzete

Szentgyörgyi: Ingatag a hőszolgáltató helyzete

2015. március 16., hétfő
Szentgyörgyi: Ingatag a hőszolgáltató helyzete
jog_biz_ules02_gs

A hőszolgáltató 300 millió forintos folyószámla-hitelkeretéhez kapcsolódó kezességvállalásról tárgyalt a jogi bizottság hétfői ülésén.

A zárt ülés idejére lett csak teljes létszámú a jogi bizottság, a nyolc órás kezdésre hat tag jelent meg, a napirend elfogadása után a Szegedi Hőszolgáltató Kft. 300 millió forintos folyószámlahiteléhez kapcsolódó kezességvállalással foglalkoztak. Az önkormányzat készfizető kezességet vállalt, ennek feltételéül 0,75%-os kezességvállalási díjat határozott meg, amit a SZEHŐ köteles a városnak megfizetnie.

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester tájékoztatta a tagokat, jogszabályi előírás, hogy amennyiben az önkormányzat kezességet vállal, több feltételnek kell megfelelnie. „Ezek között vannak olyanok, amelyeket megpróbálunk szubjektíven értékelni” – jegyezte meg. Elvileg ugyanis csak olyan cégnek adható kezesség, amelytől 100%, hogy visszaszerzi a város a követeléseit. A hőszolgáltató anyagi helyzetét Szentgyörgyi elég ingatagnak minősítette, ettől függetlenül a kezességvállalás már megtörtént közgyűlési felhatalmazással, most egy záradék aláírására van szükség, mivel februárban módosították a hitelszerződést. Ennek lényege, hogy a kezesi körbe belépett az Alfa-Nova Kft., a pénzintézet által kért záradékot azonban csak a jogi bizottság véleményezése után, a pénzügyi bizottság hagyhatja jóvá.

jog_biz_ules01_gs

A 300 millió forintos folyószámla-hitelszerződést még tavaly decemberben írta alá a cég és a pénzintézet, a hitelkeret idén december 16-án jár le. A bank által kért záradék aláírását a jogi bizottság 5 igen és két tartózkodás mellett támogatta, ezt követően kerülhet a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság tagjai elé az anyag.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.