Közélet

Már élesben működnek az új közlekedésellenőrző kamerák

Már élesben működnek az új közlekedésellenőrző kamerák

2015. március 26., csütörtök
Már élesben működnek az új közlekedésellenőrző kamerák

Csütörtöktől élesben működik a Véda közúti intelligens kamerahálózat első 160 egysége, a sebességtúllépésekért már büntetést szabnak ki.

A tesztüzem zárultával országszerte élesben működő 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil traffipaxot váltja ki. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok (kkep) egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is. Az egyenként 5,7 millió forint értékű eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendőrség. Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg a kkep-k kiegészítő funkciói: az eszközök képesek lesznek érzékelni és rögzíteni például azt, ha valaki járművével áthalad a tilos jelzésen, átlépi a záróvonalat, jogosulatlanul veszi igénybe a buszsávot, vagy nem kapcsolja be a biztonsági övet. Észlelik majd a közúton közlekedő, veszélyes árut szállító járműveket, vagy azt, ha valaki nem a kötelező haladási irányban közlekedik. A Véda eredetileg indiai eredetű női név; a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a rendszer azért kapta ezt a nevet, mert rövid, könnyen megjegyezhető, továbbá összhangban áll a projekt céljaival, hogy szerepel benne a "véd" szó. A Véda várhatóan 2015 végére épül ki teljesen, addig kiegészül egyebek mellett fix telepítésű pontokkal, az eszközök adatait feldolgozó és rendszerező informatikai rendszerrel, valamint a különböző adatbázisokat és intézkedő szerveket összekapcsoló adatkommunikációs hálózattal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.