Közélet

Januárban több mint hatszáz koszovói menedékkérő tért haza az EU-ból

Januárban több mint hatszáz koszovói menedékkérő tért haza az EU-ból

2015. március 1., vasárnap
Januárban több mint hatszáz koszovói menedékkérő tért haza az EU-ból

Januárban 618 olyan koszovói állampolgárt tért haza, aki korábban az Európai Unió valamelyik országában menedékért folyamodott - közölte vasárnap a Zeri című pristinai napilap a koszovói belügyminisztérium adataira hivatkozva.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 281-en önként tértek vissza Koszovóba, míg 337 személyt visszatoloncoltak. A legtöbb koszovóit Németországból, Ausztriából és Svájcból küldték haza, és főleg azokról van szó, akik illegálisan keltek át a schengeni határon - írta a Zeri. Emellett információik szerint az utóbbi fél évben Magyarországon keresztül már Svédországból, Franciaországból, Németországból és Ausztriából is indultak haza koszovóiak. Az Európai Unió országai kedden kezdték meg azoknak a koszovóiaknak a hazaszállítását, akiknek elutasították a menedékkérelmét. Koszovót ősz óta több tízezren hagyták el, hogy az Európai Unió országaiban - főleg Ausztriában és Németországban - próbáljanak szerencsét. A koszovóiak többsége illegálisan jutott az EU országaiba, ahol menedékért folyamodott, mivel azonban a legtöbb uniós állam biztonságos származási országnak tartja Koszovót, a kérelmeket elutasították.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.