Közélet

Ilan Mor Mórahalmon: "Akkor történik valami, ha valamit elkezdünk" + VIDEÓ

Ilan Mor Mórahalmon: "Akkor történik valami, ha valamit elkezdünk" + VIDEÓ

2015. március 12., csütörtök
Ilan Mor Mórahalmon: "Akkor történik valami, ha valamit elkezdünk" + VIDEÓ
ilan_mor_nogradi_zoltan_morahalom

Március 12-én Mórahalomra látogatott Izrael Állam magyarországi nagykövete, aki Nógrádi Zoltán polgármesterrel közös befektetési lehetőségekről, üzleti és turisztikai kapcsolatok elmélyítéséről tárgyalt. A konzultáció után Ilan Mor nagykövet elismerően nyilatkozott a Csongrád megyei kisvárosról.

A találkozó első felében

Nógrádi Zoltán

prezentációval illusztrálva mutatta be települését, amit a diplomata érdeklődő figyelemmel kísért végig.

Ilan Mor

rögtön a bemutató elején a település nevének jelentésére volt kíváncsi, s annak kapcsán tréfásan megjegyezte: saját és felesége neve is nagyon hasonlít a Mórahalom szóra, s bizonyára ez egy jó kezdet lehet a kapcsolatépítésre nézve. A prezentáció során leginkább a város turisztikai bázisát jelentő gyógyfürdő kapcsán az egészségturizmus, a helyben előállított mezőgazdasági termékek értékesítési lehetőségei és a mintagazdaságként létrehozott Babos tanya érdekelte a nagykövetet. A polgármester felvázolta Mórahalom gazdasági törekvéseit, melyben a szárítmányok – élen a fűszerpaprikával – kerülnek előtérbe a friss zöldség és gyümölcsök értékesítése helyett: ennek kapcsán a korábbi évek sikertelen próbálkozásairól is nyíltan beszéltek. A prezentáció legvégén Nógrádi Zoltán néhány befektetési lehetőséget is felvázolt, melyek együttműködésre adhatnak okot a jövőben a két fél között. Ezután a találkozó legfontosabb momentumaként kapcsolódási pontokat kerestek a tárgyaló felek. Ilan Mor úgy nyilatkozott, óriási eredmény, hogy Nógrádi Zoltán 20 éve tartó határozott vezetése alatt ilyen mértékű fejlődést tudott elérni. „Klein, aber fein”, azaz „kicsi, de szép”: utalt elismerően a kisváros fejlesztéseire és előnyös törekvéseire a diplomata. A törekvések közül kiemelt figyelmet kapott az a mintaprojekt, amely során Mórahalom hagyományos és modern építészeti technológiát felvonultatva, zöld energiát hasznosítva egy minta tanyai gazdaságot hozott létre. A nagykövet kimagasló lehetőséget lát a Babos tanya, mint jó gyakorlat átültetésére más településekre, a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar számára hasonló mintafarm kialakítására tett javaslatot. Továbbá az izraeli nagykövet elmondta: a Netafim nevű izraeli cég Budapestre helyezi telephelyét a közeljövőben, így javasolni fogja, hogy a cég képviselője látogasson el Mórahalomra, tanulmányozza a minta tanyát és tárgyaljon az együttműködési lehetőségekről a polgármesterrel. A találkozó végén a nagykövet invitálta a városvezetést és térségi vállalkozásokat, hogy szerveződjenek össze a Csongrád Megyei Kereskedelmi Kamara segítségével, s egy delegáció látogasson el Izraelbe, ahol találkozzanak izraeli üzletemberekkel. A nagykövet a helyi médiának adott nyilatkozatában is mindenkit arra buzdított, csatlakozzon egy ilyen delegációhoz, hiszen Izrael nincs messze, s jó kapcsolatokat tudnának kialakítani a mezőgazdaság, innováció, szoftverfejlesztés és turizmus terén. „Akkor történik valami, ha valamit elkezdünk” – hangsúlyozta Izrael Állam magyarországi nagykövete Mórahalmon. http://www.youtube.com/watch?v=j7cDiLZR8NU

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.