Közélet

Cseppnyi Önbizalom - Csongrád megyében 21 praxisban van lehetőség kontinencia tanácsadáson

Cseppnyi Önbizalom - Csongrád megyében 21 praxisban van lehetőség kontinencia tanácsadáson

2015. március 6., péntek
Cseppnyi Önbizalom - Csongrád megyében 21 praxisban van lehetőség kontinencia tanácsadáson

2015-ben immáron negyedszer indul útjára a Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program, mely arra hivatott, hogy megszólítsa és feltárja a nem ellátott vizelettartási zavarban érintetteket. Az országos kezdeményezés lassan hagyománnyá válik, az eddigi már több mint 750 háziorvosi praxishoz idén tavasszal újabb 329 csatlakozik. Csongrád megyében 21 praxisban van lehetőség kontinencia tanácsadáson való részvételre.

A vizelettartási zavar több évtizeden át az a betegség volt, melyről nem kérdezett a háziorvos és nem mert beszélni a beteg, annak ellenére, hogy olyan gyakori, mint a szénanátha. Olyannyira tabunak számított, hogy a betegek inkább házilag próbáltak megoldást találni a problémájukra, mintsem hogy szakemberhez forduljanak. Ebből sokszor több hátrány származik, mint előny, hiszen a nem kívánatos vizeletcsepegésnek szaga, kellemetlen érzése van, ami nagyban megnehezíti a hétköznapokat. A Cseppnyi Önbizalom Program kezdeményezői bíznak abban, hogy évről-évre egyre inkább sikerül elérni, hogy az érintettek megnyíljanak háziorvosuknak, körzeti ápolójuknak és leomoljon az a fal, amely a témát övezi. A javulást jól példázza a már több mint 60.000 érdeklődő, aki az elmúlt években részt vett a programban és felvállalta problémáját. A Cseppnyi Önbizalom Program 2012-ben indult az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakmai támogatásával és az SCA Hygiene Products Kft. partner-együttműködésében. Az idei évtől a Magyar Kontinencia Társaság is a kezdeményezés mellé állt, szakmai támogatásával járul hozzá a program sikeréhez. Az idei év tavaszán 329 háziorvosi rendelőben várják elsősorban a szakdolgozók azokat az érintetteket és a hozzátartozókat, akik eddig féltek és nem mertek beszélni problémáról. A praxisokban rendelési időben várják a körzethez tartozó betegeket. A szakdolgozó felméri az érdeklődők tájékozottsági és érintettségi szintjét, és személyre szabott megoldást javasol a probléma megfelelő kezeléséhez. A kezdeményezők most is arra buzdítanak mindenkit – akik vizelettartási zavarban szenvednek –, hogy merjék felvállalni problémájukat, most itt az alkalom, amikor nyíltan beszélhetnek erről háziorvosuknak.

Csongrád megyében résztvevő háziorvosi praxisok

Orvos neve

Település

Praxis címe

Dr. Kiss CsabaÁrpádhalomPetőfi u.17.
Dr. Frányó IldikóBordánySzent István tér 2.
Dr. Takács IldikóBordányFelszabadulás u.33.
Dr. Mekkel GabriellaHódmezővásárhelyPető tér 4.
Dr. Tóth ÉvaHódmezővásárhelyAgyag u.11.
Dr. Fekete GyöngyiKlárafalvaKossuth u.171.
Dr. Hussein MoufidMagyarcsanádFő u.39.
Dr. Molnár ErikaMakóKálvin u.24.
Dr. Fehér KárolyMaroslelePetőfi u.6.
Dr. Szőke Zsolt LászlóSándorfalvaSzabadság tér 4/a.
Dr. Alföldi RózsaSzegedDobó u.41.
Dr. Barna Ilona MártaSzegedLechner té 6.
Dr. Beck NóraSzegedSzent I. tér 4.
Dr. Fekete BernadettSzegedDobó u.41.
Dr. Müller IldikóSzegedMakkosházi Krt.25.
Dr. Ribárszky ZsuzsannaSzegedGogol u.3.
Dr. Bakó IldikóSzeged-AlgyőEgészségház u.42.
Dr. Szántó GergelySzeged-SzőregSzerb u.8.
Dr. Kovács GyulaSzentesVörösmarty M. u.4/a.
Dr. Máthé-Magyar DalmaSzentesSima F. u 44.
Dr. Csonka ErikaÜllésSzabadság tér 3

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.