Közélet

Biogázerőművet adtak át a szegedi regionális hulladéklerakóban + FOTÓK

Biogázerőművet adtak át a szegedi regionális hulladéklerakóban + FOTÓK

2015. március 4., szerda
Biogázerőművet adtak át a szegedi regionális hulladéklerakóban + FOTÓK
biogaz13kf

A szemétből termelnek energiát a szegedi regionális hulladéklerakóban, ahol biogázerőművet adtak át. A kiserőmű várhatóan egy közepes nagyságú település, vagyis 3500 háztartás éves elektromos áramfogyasztását termeli meg a magas metántartalmú, üvegházhatású depóniagázból.

Hosszú ideje tervezi a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hogy hulladékból termeljen energiát. Ahogy

Makrai László

, a cég ügyvezetője a biogázerőmű átadóján elmondta, a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepen a régi depóniatestben 2 millió 600 ezer köbméternyi hulladék van, amit 1984 óta halmozott fel Szeged városa és a környékbeli települések. Makrai elmondta, a régi depóniatestet évekkel ezelőtt lezárták, így a természetes módon a szerves hulladék lebomlásával keletkező üvegházhatású gázok nem kerülnek a levegőbe. A most átadott rendszer – melyet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az ENER-G Zrt.-vel valósította meg – ezt hasznosítja 15 éven keresztül. Éves szinten várhatóan 1,5 millió köbméter biogázt tudnak majd kiaknázni a depóniatestből, melyből 8000-8500 megawatt áramot tudnak termelni. A gázmotor fűtőfolyadékát és a kipufogógáz hőtartalmát is hasznosítják, az ebből keletkező energiát az önkormányzati cég szeretné hasznosítani. A tervek szerint ebből üvegházakat fűtenek majd, az abban termesztett növények pedig a biogáz elégetése során keletkező szén-dioxid egy részét is megkötik, ami további előnyt jelent. Makrai elmondta, összességében az ártalmatlanított és hasznosított depóniagáz mennyisége évente eléri 4,5 millió köbmétert, ami jelentős szén-dioxid megtakarítást jelent. A metántartalom hasznosítása pedig mentesíti a légkört az üvegházhatású gáztól.

biogaz29kf
Ahogy megírtuk

, Mexikóból érkezett mérnök Szegedre, hogy az amerikai gyártmányú speciális gázmotort beüzemelje. Az átadón elhangzott, hogy tizenhat hengeres, átalakított hajómotor termeli az energiát a Sándorfalvi úti hulladéklerakóban. Az ENER-G Zrt. vezetője,

Szabó Péter

arról tájékoztatott, a szegedi immár a tizenegyedik olyan lerakó, melyre kiserőművet létesítettek. „A jelenleg működő egységek közül ez a legnagyobb Magyarországon, ami hulladéklerakón létesült. A megtermelt körülbelül 8000 megawatt áram mintegy 4000 háztartás éves fogyasztását elégíti ki 100%-ban zöld áramból” – tette hozzá. A rendszer tervezését, finanszírozását és kivitelezését az ENER-G Zrt. végezte és a hosszú távú üzemeltetést is biztosítja, illetve az áramtermelés egy jelentős részét koncessziós díjként, áramjutalék formájában megfizeti a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek. A mintegy 450 millió forintos beruházás keretében kiépítették a gázgyűjtő rendszert 53 gázkúttal és összekötő gázvezetékekkel, egy gázártalmatlanító fáklyát és egy új, 1150 kilowatt teljesítményű biogáz kiserőművet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.