Közélet

Az LMP öt százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszerek áfáját

Az LMP öt százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszerek áfáját

2015. március 26., csütörtök
Az LMP öt százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszerek áfáját

Az LMP mihamarabb, akár már a jövő évtől 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek jelenleg 27 százalékos áfáját - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a párt vidékfejlesztési szakszóvivője.

Lengyel Szilvia

emlékeztetett

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter bejelentésére, amely szerint a kabinet még ebben a kormányzati ciklusban mérsékelné áruforgalmi terhet. Az ellenzéki politikus szerint ennek csak akkor van értelme, ha ezzel a legszegényebbek kiadásait csökkenti a kabinet. Mint mondta, a létminimumon élők átlagosan a jövedelmük 32 százalékát fordítják alapvető élelmiszerekre, így terheiket lényegesen csökkentené az áfa mérséklése. Közölte azt is: a mérséklés visszafogná a feketegazdaságot, így még növelné is a költségvetés bevételeit is, hiszen szerinte „az elcsalt 27 százalék kevesebbet hoz, mint a befizetett 5”. Rámutatott arra is: az alapvető élelmiszerek körében évente mintegy 130 milliárd forintnyi áfát csalnak el, ez pedig nemcsak az államot károsítja, hanem a tisztességesen működő vállalkozásoknak is hátrányt okoz. Lengyel Szilvia az azzal kapcsolatos kérdésre, miszerint az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt, kijelentette: a jogszabályt pártja már annak elfogadásakor fércmunkának ítélte, azt ugyanakkor továbbra is fontosnak tartják, hogy a földtörvény képes legyen megvédeni a magyar földet a külföldi spekulánsoktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.