Közélet

1200 kilométeres fénystaféta indul Szegedről

1200 kilométeres fénystaféta indul Szegedről

2015. március 19., csütörtök
1200 kilométeres fénystaféta indul Szegedről
fizika_napja_mj-29

A Fény Nemzetközi Éve kapcsán Szegeden is számos különleges programmal készülnek: 1200 kilométeres országos útjára indul az ELI-ből egy fénystaféta, lézerhidat hoznak létre a lézerkutató és a Szent-Györgyi Albert Agóra között, valamint táborokkal, előadásokkal és kísérletekkel népszerűsítik a fiatalok körében a természettudományokat.

A Fény Nemzetközi Évének kiáltották ki a 2015-öst, melynek kapcsán színes programokkal és előadásokkal hívják fel a figyelmet az élet kialakulásában, de a tudományban, oktatásban, technológiában és kultúrában is nélkülözhetetlen szerepére. Csongrád megyében is számos színes programmal várják az érdeklődőket, melyről a program egyik helyszínét biztosító Szent-Györgyi Albert Agórában tájékoztatták a sajtót.

feny_eve_sajtotajekoztato02kf

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint a Fény Nemzetközi Éve kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a fénnyel kapcsolatos kísérleteken és előadásokon keresztül népszerűsítsék a fiatalok körében a természettudományokat. "A Napfény városának is hívjuk Szegedet, de nem csak ezért van kiemelt szerepe városunkban a fénynek. Korábban az egyetemen, illetve hamarosan az ELI központjában folyó lézeres kutatások is hozzájárulhatnak hozzá, hogy városunk a fény egyik fővárosaként, de legalábbis fontos központjaként vonulhasson be a nemzetközi köztudatba" - emelte ki a rektor. Paradox módon bizonyos rendezvények éppen a fény hiányáról szólnak majd, a csillagászok között fényszennyezésnek hívott jelenség az égbolt vizsgálatát nehezíti meg - tette hozzá.

feny_eve_sajtotajekoztato03kf

Az Európai Unióban a fényipar, azaz a fotonika egyre nagyobb szerepet játszik, az elmúlt években a legdinamikusabban fejlődő iparágak egyike - erről

Osvay Károly

, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója beszélt. "Ennek az iparnak a betermelő-kutató egységét képezi a Szegeden épülő ELI lézerközpont is. Számunkra a fény éve rendkívül fontos, és reméljük, hogy ezzel hozzájárulhatunk a dél-alföldi és a szomszédos régiók szakembereinek idecsábítására" - hangsúlyozta a technológiai igazgató. Csongrád megyében a Ságvári-gimnázium, illetve a Németh László Gimnázium és Általános Iskola is partnerintézményül társult a rendezvénysorozathoz, a programokkal azonban széles spektrumon szólnának mindenkihez. Az évek óta rendszeresen visszatérő programok fókuszába idén a fény kerül majd, emellett több különleges, látványos rendezvényre is készülnek a szervezők.

Csiszár Imre

, a Fény éve Csongrád megyei szervezőbizottságának titkára kiemelte azt az 1200 kilométer hosszú fénystafétát, amely május 21-én indul el az ELI-ből, egy fényjel képében. A lézer az országot körbejárva teszi meg ezt a hatalmas utat, néhány óra múlva pedig visszatér a kiindulópontjára, Szegedre. Ezen a napon egy gigantikus akciót is szerveznek, melynek során egy 1000 négyzetméteres fényábrát jelenítenének meg a Dóm téren. Körülbelül 3500 ember emeli majd magasba a mobiltelefonját, melyek egy különleges, többszínű fényábrát produkálnak majd. Az Agórában egy lézerhidat is megpróbálnak elhozni az ELI-ből, a Dóm tér érintésével, amely különleges látványt ígér a szervezők szerint. Szintén itt készülnek fotonkibocsátási rekordot dönteni különleges zseblámpák segítségével.

feny_eve_sajtotajekoztato07kf

A látványos programok mellett diákvetélkedők, táborok és előadások váltják egymást az év folyamán - tájékoztatott Csiszár Imre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.