Közélet

Szeged rendezi az evezős Jeunesse-kupát, 2019-ben jöhet a kajak-kenu világbajnokság

Szeged rendezi az evezős Jeunesse-kupát, 2019-ben jöhet a kajak-kenu világbajnokság

2015. február 12., csütörtök
Szeged rendezi az evezős Jeunesse-kupát, 2019-ben jöhet a kajak-kenu világbajnokság
sport_biz_ules02_gs

Szeged közgyűlése határozatban nyilvánítja ki együttműködési szándékát a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel a 2017-es Gyorsasági Kajak-Kenu Világkupa, valamint a 2019-es Olimpiai Kvalifikációs Kajak-kenu Világbajnokság megrendezésére való kandidálásban.

"Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése – a korábbi világversenyek megrendezése során a városra irányuló megnövekedett nemzetközi figyelem, a jelentős médiajelenlét, a fokozott turistaforgalom, az ezekből származó anyagi és erkölcsi előnyök szem előtt tartásával – kifejezi azon szándékát, mely által a 2017. évi Gyorsasági Világkupa és a 2019. évi Olimpiai Kvalifikációs Világbajnokság Szegeden történő megrendezése esetén elkötelezi magát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség mellett és jó házigazdaként segíti mindkét rendezvény legmagasabb színvonalú lebonyolítását" – írja a pénteki ülésén elfogadandó határozatban a közgyűlés. A közelmúltban napvilágot látott

hírek

szerint Csepelen olimpiai evezős és kajak-kenu pálya épülhet a magyar kormány vonatkozó döntése nyomán, ezzel egy időben pedig felmerült annak lehetősége, hogy a Maty-éri létesítmény ezáltal hazai riválissal lesz kénytelen szembenézni az MKKSZ pályázatának helyszínválasztása terén. Ennek ismeretében kap igazán hangsúlyt Szeged szándéknyilatkozata. A fennálló helyzetről

Joób Mártont

, a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság MSZP-s elnökét kérdezte portálunk. "Nagyon fontos lenne, hogy 2019-ben Magyarország rendezhesse ezt a világbajnokságot, hiszen ez egy olimpiai kvalifikációs verseny. Ekkor lehet megszerezi azokat a kvótákat, amelyek alapján eldől, hány magyar versenyző vehet részt az ötkarikás játékokon. Mindez azt jelenti, az olimpia előtt a legnagyobb figyelmet ez a világbajnokság kapja majd. A Magyarországon, azon belül is Szegeden rendezett versenyek nagy inspirációt adnak a hazai versenyzőknek, hozzáteszem, a külföldiek is kedvelik ezt a helyszínt. Én magam is versenyeztem a Maty-éren, tapasztalatból mondom tehát, hogy az ott uralkodó hangulatnak milyen jelentős hajtóereje van. Ezért is lenne fontos, hogy elnyerjük a rendezési jogot, hiszen az egy olyan pluszt tudna adni a válogatott tagjainak, aminek révén még több kvótát tudnánk megszerezni.

sport_biz_ules03_gs

Szeged többször bizonyította már, hogy alkalmas a feladatra. A Magyar Kajak-kenu Szövetséggel együttműködve nagyon sikeres versenyeket bonyolítottunk le a városban. Nem olyan régen röppentek fel a hírek, hogy esetleg Csepelen épülne egy kajak-kenu pálya. Egy dolog ugyanakkor, hogy vannak ígéretek és tervek, az viszont tény, hogy Szegeden a Maty-éri egy kipróbált, bevált pálya. Nem gondolom, hogy egy kvalifikációs világbajnokságot elvinnének egy olyan helyszínre, amely egyrészt még el sem készült, másrészt – ebből adódóan – nem tesztelték nemzetközi versenyeken. A rendezési jog elnyeréséért megbízható helyszínekkel lehet jól pályázni, így fenntartásokkal tudom csak kezelni, hogy Csepel bármilyen módon szóba kerüljön e téren. Szeged eddig is lobbizott, és ezután is fog azért, hogy a 2019-es világbajnokság itt valósuljon meg. Jelen információim szerint semmilyen veszély nem fenyegeti azt, hogy Szegeddel pályázzon az MKKSZ a torna rendezésére. A szövetség egyértelműen felkérte Szegedet az együttműködésre, azaz támogatja a szegedi világbajnokság gondolatát" – árulta el portálunknak Joób Márton a bizottság szerdai ülését követően. A testület megbeszélésén egy másik hír is elhangzott, amelyet a vízisportok kedvelői örömmel fogadhatnak.

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester elmondta, idén nyáron a Maty-éri komplexum ad otthont az egyik legjelentősebb ifjúsági evezős megmérettetésnek, a Magyar Evezős Szövetség ugyanis Szegedet kérte fel a Jeunesse-kupa megrendezésére. A versenyen számos európai nemzet közel 400-500 fiatal tehetsége áll majd rajthoz. A város a kiemelt sportrendezvények megvalósítására kialakított 6 millió forintos keretéből finanszírozná a torna jelentette anyagi kötelezettségeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.