Közélet

Megerősítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és az Országos Roma Önkormányzat

Megerősítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és az Országos Roma Önkormányzat

2015. február 9., hétfő
Megerősítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és az Országos Roma Önkormányzat
Hende Csaba; Hegedüs István

A Honvédelmi Minisztérium (HM) és Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 2012-ben kezdődött együttműködésének megerősítéseként újabb megállapodást írt alá Hegedüs István, az ORÖ elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn a budapesti Stefánia Palotában.

A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a most aláírt megállapodásban a HM és az ORÖ vállalja egy olyan kiadvány megjelentetését, amely bemutatja a közös munka eddigi sikereit, ezek hatását a roma és nem roma fiatalok tanulmányaira, pályaválasztására. Az ORÖ által fenntartott iskolákban olyan programokat hívnak életre, amelyek vonzóvá teszik a Magyar Honvédség felsőoktatási rendszerét, közös kulturális és sportrendezvényeket szerveznek, az állami ünnepségeken pedig roma származású fiatalok is részt vesznek majd. A romák társadalmi felzárkózását segítő program eddigi eredményeként már most is minden katonai szervezetnél vannak esélyegyenlőségi referensek - írták. A tárca a közelmúltban készített egy filmet a sikeres roma katonai életpályáról Jövőjük a haza védelme címmel, továbbá kiállításokat, esélyegyenlőségi táborokat szerveznek, és rendszeresen kiírják a Lippai Balázs-ösztöndíjat is a kiemelkedően teljesítő roma és hátrányos helyzetű diákok számára. Ezen túlmenően a katonák a tiszt- és altisztjelöltek körében népismereti beszélgetéseket szerveznek, amelyeken a hallgatók betekinthetnek a romák történetébe, életmódjuk sokszínűségébe, a társadalomban elfoglalt szerepükbe, az előítéletesség és diszkrimináció problematikájába, a hadseregben elfoglalt helyzetükbe. A HM közleményében kiemelte: a honvédelmi tárcának a romák társadalmi integrációját segítő programja teljesítményen alapuló megítélést, biztos megélhetést és a közösséghez tartozás érzését kínálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.