Szegeden a tiszai, Baján viszont a gyufatésztás halat hozták ki győztesnek III. Budapesti Halfesztivál hétvégi nagy halpárbajában. Utánajártunk, hogy a két halhatalom közül mégis kié lett a fővárosi dicsőség?
A szegedi és a bajai média is magáénak tudná a hétvégén rendezett Budapesti Halfesztivál párbajának győzelmét. "Újabb jelentős lépést tettünk a marketing terén: lefőztük a szegedieket. A Budapesti Halfesztiválon a Baja Marketing Kft. csapata bizonyult a legjobbnak, elnyerte a legjelentősebb szakmai díjat. Ezen felül számos egyéb kimagasló eredménnyel jutalmazták a bajai halászlét" - tájékoztatta a bajaiakat a város önkormányzatának
honlapja. A hír szerint a halászleveket szakmai bizottság is zsűrizte vakkóstolással, a szakmai fődíjat pedig a Baja Marketing Kft. csapata érdemelte ki. A
Délmagyarországezzel szemben a szegedi halászlé győzelmét ünnepelte hasábjain. Legutoljára a Játék Határok Nélkül újraindítása kapcsán tapasztalhattunk ilyen "szoros" végeredményt, utánajártunk hát, hogy ki nyerte a halviadalt.
A szegedi halászlevet képviselő
Frank Sándor
mesterszakács portálunkat úgy tájékoztatta: a budapesti fesztiválon a közönség ízlése vitte győzelemre a szegedi halászlevet. A kóstolók után egy-egy cédulával adhatták le szavazatukat a résztvevők, a szegedi recept 190, míg a bajai 160 voksot gyűjtött össze. "Az országosan elismert gasztronómus,
Németh József
vezényletével zajlott a párbaj, szakmai zsűri ezúttal nem volt, a közönség dönthette el a versenyt" - mondta. Hozzátette ugyanakkor: a tavalyi Budapesti Halfesztiválon szakmai zsűri előtt mérkőzött meg a két város büszkesége, akkor a bajai receptet hozták ki győztesnek. Frank Sándor örült a szegedi győzelemnek, ugyanakkor jelképesnek mondta a két étel megmérettetését, hiszen mindkét főzési módnak akadnak pártolói. "Tény, hogy a bajaiak mindig komolyabban gondolják egy kicsit ezt az ellentétet, örök élcelődésre ad okot a két város között, hogy kinek a halászleve a jobb. Teljesen természetes, hogy mindenki azt a receptet találja a legízletesebbnek, melyet gyermekkora óta fogyaszt és megszeretett" - mondta a SZEGEDma.hu kérdésére a mesterszakács. A szegedi leves egyébként passzírozott pontyos vegyeshal-alapból készült, melyet haltejjel töltött batyus tésztával tálaltak.
Portálunk eme szenzációs grafikával készült a megmérettetésre
"Harmadik éve rendezzük meg a halfesztivált, a látogatóink körében pedig a kezdetektől gyakori téma volt a két recept, ki egyiket, ki másikat kedvelte jobban. Többen is jelezték, hogy jó lenne egy versenyen megmérkőztetni a két hallevet" - magyarázta
Sándor Petronella
, a Budapesti Halfesztivál egyik szervezője. A párbajra végül péntek délután került sor, a szegedi oldalon Frank Sándor mesterszakács mérte össze gasztronómiai tudását a Bajai Halfőző Bajnokok Klubját képviselő
Ádám Péterrel
és csapatával. A közönség néhány evőkanálnyi kóstolót kapott a halászlevekből, majd egy cetlire felírhatta, hogy melyik ízlett neki jobban. "Matematikailag valóban Szeged nyerte ezt a párbajt, viszont ők sokkal nagyobb adagot főztek a bajaiaknál, így tovább bírták gyűjteni a szavazatokat a kóstolások után. Ha igazságosak akarunk lenni, inkább döntetlen eredményt kellett volna hirdetni a két halászlé között" - magyarázta a szervező.
Nem mentek azonban haza díj nélkül a bajaiak sem, hiszen szombaton is volt egy főzőverseny - itt már nem csak a halászlevek, de különböző halételek vetélkedtek. A Halételek csatája címen meghirdetett rendezvényen újra indult a Baja Marketing Kft. csapata, akiknek a szakmai fődíjat ítélte oda a zsűri.
"Úgy gondoljuk, hogy a két halászlevet nem is lehet hitelesen összehasonlítani, hiszen elkészítésében és ízvilágában is egészen mások, hogyha jól csinálják, mindkét étel egy remekmű. A pénteki versenynek nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget, számunkra a szakmai fődíj volt az elsődleges feladat, és nagy örömünkre szolgált, hogy ezt ismét a bajai halászlé érdemelte ki" - nyilatkozta a SZEGEDma portálnak
Bócsa Barnabás.
A Baja Marketing Kft. igazgatója kiemelte: jól tükrözi a bajai halászlé népszerűségét, hogy év elején a Magyar Nemzeti Értéktárba is bekerülhetett, és akár még az idei évben a hungarikumok listáját gazdagíthatja tovább. Bócsa Barnabás szerint a jó bajai hal ismérve a frissesség, a magukra adó halászcsárdák nem is tarthatják azt a fagyasztóban - oly módon kell azt tálalni, ahogy a Duna-parti halászok is fogyasztották. Farkas „Sobri” József, Magyarország örökös halfőző bajnokának intelmei szerint a halhús, a só, a paprika, a vöröshagyma és a víz kell csupán a világ legjobb halászlevének elkészítéséhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.