Közélet

Balczó András Szegeden

Balczó András Szegeden

2015. február 20., péntek
Balczó András Szegeden
balczo_andras05_gs

A Szegedi Görögkatolikus Egyházközség meghívására Szegeden tart előadást Balczó András öttusázó, háromszoros olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója. Az előadás szombaton (február 21-én) délután fél ötkor kezdődik a Pick Étteremben. (Szeged Felső Tisza-part 10.) Az előadás után beszélgetés, s a keleti egyház nagyböjti különleges ételének, a kolibának a megkóstolása - értesült hírportálunk.

Balczó András

háromszoros olimpiai bajnok minden idők legjobb öttusázója. Húsz évesen Aldershotban mutatkozott be a világbajnokságon, majd két esztendővel később, Rómában indult először olimpián. Kivételes tehetsége, fantasztikus elhivatottsággal és akaraterővel párosulva segítette győzelemről-győzelemre. Csapatban kétszer, Rómában és Mexikóban lett olimpiai bajnok, Münchenben az egyéni győzelemmel koronázta meg pálya futását. Tokióban – eltiltása miatt - mint ismeretes nem állhatott rajthoz. A világbajnokságok során tizenkilenc érmet (tíz aranyat) nyert. Az 1969-ben aratott világbajnoksága különösen emlékezetes marad, amikor a befejező napon ezrek futottak mellette és ünnepelték a Hármashatárhegyen.

Kósa Ferenc

„Küldetés” címmel készített óriási sikert aratott filmet egyedülálló pályafutásáról. Itthon és külföldön egyaránt gyakran tart előadásokat, melynek során mély vallásosságáról győződhetnek meg hallgatói. A Nemzet Sportolója lett, de a díjat nem vette át személyesen. A közelmúltban két olimpiai bajnok öttusázó születésnapi ünnepségén jelent meg, amikor a hetvenéves

Németh Ferencet

és a nyolcvanéves

Benedek Gábort

köszöntötték., s egyedülálló közös fénykép is készült a tizenkét magyar öttusázó olimpiai bajnokról. Feleségével,

Császár Mónikával

, a müncheni tornász olimpikonnal és tizenkét gyerekükkel boldogan élnek budakeszi házukban, amit a bajnok maga épített.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.