Közélet

A szocialisták kampányígéreteihez is igazodnak a KDNP-s módosítók

A szocialisták kampányígéreteihez is igazodnak a KDNP-s módosítók

2015. február 11., szerda
A szocialisták kampányígéreteihez is igazodnak a KDNP-s módosítók
haag_huvos_sajttaj_gs

Több mint 400 milliót csoportosítana át a költségvetésben a szegedi KDNP. Mint sajtótájékoztatójukon elmondták, javaslataiknak zömével Botka László választási ígéreteihez igazodnak, illetve munkahelyteremtésre, fejlesztésekre költenének többet az eredeti büdzsétervezethez képest.

Nem a szocialista polgármester által ígért 600, hanem

30 millióval kapnak idén kevesebbet az önkormányzati cégek

- utalt előző sajtótájékoztatójának fő témájára

Haág Zalán

, a közgyűlés KDNP frakciójának vezetője. A társaságok vezetőinek béremelésére vonatkozó napirendi ponttal kapcsolatban

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester kijelentésére reagálva közölte, megpróbálják a tervezett 20,30, esetenként 40%-os béremelést úgy beállítani, mintha kevesebb pénzt kapnának, mint az ősszel eltávolított cégvezetők. „Ez nem felel meg a valóságnak, hiszen prémium célkitűzést 2014-ben nem határozott meg a közgyűlés, így prémiumot sem kaptak a korábbi igazgatók” – szögezte le Haág Zalán. A frakcióvezető nem fogadja el a piaci viszonyokra való hivatkozását sem a baloldalnak, hiszen az szembemegy a korábbi négy év kommunikációjával, ráadásul a mostani cégvezetők a jelenlegi bérezés mellett vállalták el a tisztségek betöltését határozott időre.

Botka választási ígéreteihez is igazodnak a KDNP-sek

haag_zalan_gs

A KDNP-frakció módosító-csomagja két részre osztható, egyrészt a kereszténydemokraták által képviselt értékek mentén fogalmaztak meg javaslatokat, másrészt szeretnék emlékeztetni a városvezetést saját választási ígéreteire, ahhoz igazodnak az átcsoportosítások. Hüvös László önkormányzati képviselő - visszautalva a Haág Zalán által elmondottakra – elmondta, hogy

Botka László

őszi választási füzetében az önkormányzati cégek kapcsán 500 milliós elvonásról írt, amit út- és járdafelújításokra fordítana a városvezető. A költségvetés-tervezetben nem ez szerepel, így a KDNP egyik javaslata erre vonatkozik. A játszótér-felújításai keretet 50 millióra emelnék, míg a közterületetek rekonstrukcióira 30 milliót fordítanának. A kulturális és idegenforgalmi keretet 2-2 millió forinttal emelnék meg, előbbire így 10, utóbbi feladatokra pedig 6 millió forint jutna idén. Haág Zalán frakcióvezető közbeszúrta, hogy a Szőregi Rózsafesztivál támogatását folyamatosan kritizálta a baloldal bizottsági üléseken. Haág szerint méltánytalan, hogy a rózsafesztivál több támogatást kapjon a várostól, mint az idegenforgalmi keret egésze, ezért javasolják megemelését. A 400 millió forintos segélyalap létrehozásának fontosságát nem vitatja a helyi KDNP, ám Hüvös szerint a segélyezési politika igazi megoldása a munkahelyek teremtése, ezért a tavalyi 75 millióról 50-ra zsugorított munkahely-teremtési keretet megdupláznák, vagyis 100 millió forintra növelnék.

Visszahoznák a tavaly Botka László által zárolt egyházi keretet

huvos_laszlo_gs

„Másfél évtizede hagyomány az egyházi célú támogatási keret szerepeltetése a büdzsében, ami a kétezres évekig visszamenőleg mindig benne volt a költségvetésben, az ideiből ez kikerült” – közölte Hüvös, a módosító indítványban – akárcsak korábban – 40 millió forintos keretet hoznának létre erre a célra, aminek a felosztását bizottsági hatáskörbe utalnák az érintettek véleményének figyelembevételével. Haág emlékeztetett, tavaly sem kaptak egyetlen fillért sem az egyházak, a 2014-es büdzsében nulla forint szerepelt ezen a költségvetési soron az eredeti előterjesztésben, melyet végül 30 millió „tornáztak fel” a KDNP-sek, ám Botka László zárolta a keretet, így már az elmúlt esztendőben sem fordított erre a város semmit. „Nem hitéletük gyakorlására fordíthatták ezt a keretet az egyházak, hanem olyan beruházásokra és fejlesztésekre, amelyek vonzzák a turistákat, vagy épp közösségépítő feladatot szolgálnak. Érthetetlennek tartom, hogy büntetjük az egyházi közösségeket, holott a 40 millió forint 0,1% a költségvetés egészéhez viszonyítva” – fogalmazott a frakcióvezető. Hüvös László önkormányzati képviselő arról tájékoztatott, hogy a fejlesztési és az általános tartalékból fedeznék az átcsoportosításaik forrásigényét. Hangsúlyozta, javaslataik zöme Szeged összességének használ és hasznot is hoz a költségvetésnek, erre példaként a munkahelyteremtést hozta fel. Kiemelte azt is, hogy a több mint 400 milliós átcsoportosítás Szeged költségvetésének 1%-át se méri el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.