Közélet

A PM az alapjövedelem bevezetését javasolja

A PM az alapjövedelem bevezetését javasolja

2015. február 15., vasárnap
A PM az alapjövedelem bevezetését javasolja

A Párbeszéd Magyarországért (PM) minden magyar állampolgárnak járó alapjövedelem bevezetését javasolja a jelenlegi szociális és adórendszer átalakításával. Ezt Szabó Tímea és Karácsony Gergely, az ellenzéki párt két társelnöke közölte vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

A PM taggyűlése szombaton 90 százalékos többséggel javasolta az alapjövedelem bevezetése melletti kiállást, amelynek értelmében a gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának - fejtette ki

Szabó Tímea

, hozzátéve, szakértők a következő hónapban dolgozzák ki felvetésük megvalósíthatóságának részleteit. Úgy fogalmazott, Magyarország "rettenetesen beteg", a nincstelenség és a kilátástalanság ugyanis rosszindulatú daganatként szövi át az országot. Szabó Tímea szerint ebben a helyzetben az alapjövedelem "az élhető Magyarország" ígéretét jelenti, hiszen - a vásárlóerő növelésével - gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása is lenne a bevezetésének, sőt a szegénységi ráta is felére csökkenthető.

Karácsony Gergely

azt emelte ki, hogy az alapjövedelem a jelenlegi szociális támogatások és adórendszer átalakításával járna, ami kisebb bürokráciát és nagyobb biztonságot jelentene az állampolgároknak. Ezzel összefüggésben kérdésre válaszolva elmondta, az alapjövedelem mindenkinek járna, ugyanakkor a legmódosabb rétegeknek nem feltétlenül jelentene keresetnövekedést, hiszen javaslatuk része lesz a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítása is. A PM zuglói polgármestere emlékeztetett továbbá arra, hogy a főváros XIV. kerületében hamarosan életbe lép a minimáljövedelemre vonatkozó kezdeményezésük, amelynek révén az önkormányzat minden a városrészben élő, nehéz helyzetű lakos keresetét havi 26 ezer forintra egészítené ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.