Közélet

300 ládányi irat vándorol Szegeden a szociális támogatási rendszer átalakítása miatt

300 ládányi irat vándorol Szegeden a szociális támogatási rendszer átalakítása miatt

2015. február 26., csütörtök
300 ládányi irat vándorol Szegeden a szociális támogatási rendszer átalakítása miatt
sajttaj_kormanyhivatal_gs

Márciustól nem az önkormányzatokhoz tartoznak a szociális ellátások, hanem a járási hivatalokhoz. Megyénkben ez körülbelül 7000 embert érint, és csak Szeged esetében 200 folyóméternyi iratot adnak át a járásnak.

„A szociális ellátórendszer átalakítása kapcsán a hatáskörátadás nem jelent pluszterhet az ügyfélnek, a változás annyi lesz, hogy ezentúl nem a jegyző, hanem a járási hivatal állapítja meg az ellátást” – jelentette ki

Juhász Tünde

kormánymegbízott. Azt, hogy ki jogosult az ellátásokra február végéig felülvizsgálják a települések jegyzői.„Havi szinten 143 millió forintnyi támogatási összegről van szó, ami éves szinten nagyjából 1,7 milliárdot tesz ki” – közölte a kormánymegbízott. Szólt arról is, hogy az állam a korábbinál nagyobb szerepet vállal a szociális feladatellátásban, 3,3 milliárddal megemelték az erre a területre fordítható keretet, így országosan 35 milliárd forint áll rendelkezésre a központi büdzsében. A járásokhoz kerül márciustól a jövedelemkompenzációs keret, míg a településeknél marad a kiadáskompenzálás, ez utóbbit az önkormányzatok helyi rendelet alapján osztanak szét. A foglalkoztatást helyettesítő, valamint az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást fogja a járás folyósítani. Egységesítik az ügyfélfogadási időt is a kormányhivatalokban, hétfőnként 8 és 17 óra között, keddtől csütörtökig 8-tól 16 óráig, míg pénteken 8-tól délig lehet majd ügyeket intézni a munkaügyi kirendeltségeken és a járási hivatalokban. A települési ügysegédeknél is el lehet majd indítani a kérelmeket, illetve a kormányablakokban, de ha valaki március elseje után mégis a polgármesteri hivatalt keresi fel, nem fogják elirányítani, hanem ott is foglalkoznak a kérelemmel, az iratokat ez esetben a jegyző fogja továbbítani.

Csongrád megyében több mint 7000 embert érint a változás

A szegedi járásban a két említett támogatásra 4088 fő jogosult Juhász Tünde tájékoztatása szerint, a hódmezővásárhelyiben 654, a szentesiben 443, a makóiban 590, a csongrádi járásban 449, a mórahalmiban 589, míg a kisteleki járásban 283. Ez összességében több mint 7000 ezer ellátásra jogosult embert jelent. A napokban zajlik az átadás-átvétel, most szervezik például az iratok elszállítását, ami csak Szeged esetében 4000 iratot jelent, ami 200 folyóméter, és 300 nagyméretű ládában fér el.

Herédi Edit

, Szeged aljegyzője arról tájékoztatott, hogy szorosan együttműködnek a járási hivatallal, a cél az, hogy az ellátásra jogosultak továbbra is zökkenőmentesen megkapják a számukra megítélt támogatást. A szegedi járási hivatal vezetője,

Bodó Imre

portálunknak elmondta, a szegedi önkormányzattal egy közös munkacsoportot hoztak létre, hogy gördülékeny legyen az átadás-átvétel. A járást alkotó többi 12 településsel is egyeztettek például arról, hogy mikor és milyen formában szállítják át az iratokat a járási hivatalba, az ütemezés szerint március 4-e és 6-a között fog ez megtörténni. Bodó Imre hozzátette, a belső létszám-átcsoportosítást már elindították, s mivel a legtöbben foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek, ezért a munkaügyi központot fogják kiemelten erősíteni. A szociális támogatási rendszerről a járási hivatal munkatársai és a kormányhivatal ügysegédei nyújtanak részletes tájékoztatást.

A Csongrád megyei szakemberek elérhetőségét ITT találja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.