Közélet

Új családra találva – Nevelőszülői hivatásvállalás a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál

Új családra találva – Nevelőszülői hivatásvállalás a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál

2015. január 31., szombat
Új családra találva – Nevelőszülői hivatásvállalás a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál
agota

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hitvallása, hogy minden gyermeknek családban van a legjobb helye. Leginkább a saját családjában, azonban ha ez bármilyen ok miatt, akár átmenetileg, nem valósulhat meg, akkor a gyermeknek joga van ahhoz, hogy a családot leginkább helyettesítő gondoskodásban részesüljön, vagyis befogadó szülőkhöz, nevelőcsaládba kerülhessen.

"A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató folyamatosan fejleszti nevelőszülői hálózatát" – nyilatkozta

Kothencz János

főigazgató. A Szolgáltató jelenleg 5 megyében és a Fővárosban közel 3000 gyermek számára biztosít teljes körű otthont nyújtó ellátást, és országosan kiemelkedő arányban, a családjukat nélkülöző gyermekek 90%-a nevelőszülőknél talál otthonra, akár átmeneti, akár hosszabb időre. A nevelőszülői hivatásvállalás átmeneti gondoskodást jelent. A nevelőszülő a gyermek számára életkorának, fejlettségének és szükségleteinek megfelelő feltételeket biztosítja. Mint azt Kothencz János elmondta, nevelőszülővé válhat az az elhivatott, stabil érzelmi hátteret biztosítani tudó, megfelelő lakáskörülményekkel rendelkező jelentkező, aki vállalja a nevelőszülői tanfolyam elvégzését, erre a hivatásvállalásra való felkészülést. A nevelőszülővé válás folyamatát, illetve a nevelőszülők feladatvállalását a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, valamint további szakmai együttműködő partnerek szakemberei támogatják. Az ÁGOTA Alapítvány a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szimbiotikus szakmai együttműködő partnere a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek támogatásában. Számos gyermek sorsa, élettörténete ékes bizonyítéka annak, hogy a nevelőcsaládba kerülés egy új esélyt, új lehetőséget teremt számukra.

agota2

Sokszor találkozhatunk az ÁGOTA Alapítvány rendezvényein

F. Simonnal.

A 17 éves szegedi fiatalember második éve önkénteskedik az alapítványnál. Az, ahogyan ide került, nem egy szokványos élettörténet. Simon boldog, kiegyensúlyozott családban nevelkedett. 14 éves volt, amikor édesanyja, aki addig egyedül nevelte, meghalt. "Apukám külföldön dolgozik, nagyszüleim túl idősek már, hogy gondoskodni tudjanak rólam, a nővérem pedig akkor még nem volt olyan idős, hogy nevelőszülő lehessen. Így kerültem állami gondoskodásba" – mesélt élete legnehezebb időszakáról, mely ráadásul éppen karácsony előtt volt. "Ő volt a mi ajándékunk" – vette át a szót

Hajnal Imréné Zsuzsa,

Simon nevelőanyja, aki úgy emlékszik, már a találkozásukkor kiderült, jól tudnak majd együttműködni. A fiú pedig hamar beilleszkedett a nagy családba, ahol négy nevelt és egy utógondozott fiatal egészíti ki a négy saját gyermeket és egy unokát. "Nálunk mindig van változás, most is van egy új gyerek. De hamar beleszoktam ebbe az életbe" – mesélte Simon, akin környezete észre sem vette, mekkora változás történt életében. Nem romlott tanulmányi eredménye sem azok után, hogy új családba került, jelenleg orvosnak vagy fogorvosnak készül. "Sokat jelent, hogy egy gyerek csak úgy van, vagy szeretik is" – fogalmazott Zsuzsa, aki mindenben támogatja a fiút "Ő ugyanolyan családtag, mint bármelyik gyermekem, és biztos vagyok benne, hogy az egyetem idején is még velünk fog lakni. Mi ugyanis biztosítjuk neki a nyugodt körülményeket" - tette hozzá. A korábban visszahúzódó fiatalember számára az sem volt kérdés, hogy ha már ilyen szép életet köszönhet családi tragédiája után új családjának, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak és az ÁGOTA Alapítványnak, viszonoz ebből valamit. Ezért vállal önkéntes munkát. Szeret a háttérben szervezni, előkészíteni. Így ő is jól érzi magát, ráadásul segíthet is. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózata kiemelten fontosnak tartja a folyamatos fejlődést és fejlesztést, hogy minél több, családját nélkülöző gyermek számára nyújthasson befogadó, elfogadó családot, ezért várja a nevelőszülői hivatásvállalás iránt érdeklődők jelentkezését a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató alábbi elérhetőségein: Telefonszám: 62/432-032, email: neveloszulocsongrad@szentagota.hu (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.