Közélet

Több mint 2600 esethez riasztották tavaly a Magyar Honvédség tűzszerészeit

Több mint 2600 esethez riasztották tavaly a Magyar Honvédség tűzszerészeit

2015. január 8., csütörtök
Több mint 2600 esethez riasztották tavaly a Magyar Honvédség tűzszerészeit

Több mint 2600 esethez riasztották tavaly a Magyar Honvédség tűzszerész ezredét valamilyen feltételezett világháborús robbanótest előkerülése miatt. Az előző éveket figyelembe véve mind a bejelentések számát, mind azok országos eloszlását tekintve teljesen átlagos évnek mondható 2014 - közölte a tűzszerész ezred az MTI megkeresésére.

A tavalyi évet összesítő statisztikájuk szerint az esetek 81,8 százalékában robbanótest került elő, a fennmaradó 18,2 százalék is javarészt robbanótest-maradványt, például stabilizátorszárnyat, lőszerhüvelyt jelentett. A 2612 bejelentésből 821 "A" kategóriás volt, vagyis azonnali intézkedést igényelt. A legtöbb bejelentés tavaly is Fejér megyében volt, ahová 2014-ben 534 esethez riasztották a honvédség tűzszerészeit. Az esetek számát tekintve a második és harmadik helyen sincs változás az előző évhez képest. Pest megyében 303, Veszprém megyében 292 alkalommal hívták segítségül a honvédségi tűzszerészeket, s csak Budapesten mintegy 200 riasztásuk volt. Számos esetben egyszerre több robbanótest is előkerült. Például július 15-én a Fejér megyei Polgárdiban, Kicséri pusztán 141 darab 82 milliméteres és 13 darab 120 milliméteres szovjet repeszaknagránátot találtak. Szeptember 26-án ugyancsak a Fejér megyei Előszálláson, az Árpád és a Feszti utca kereszteződésében 186 (12,7 milliméteres) páncéltörő lőszert, 6 (12,7 milliméteres) páncéltörő gránátot és 13 (12,7 milliméteres) hüvelyt szállítottak el a helyszínről. Október 29-én a főváros XXII. kerületében, a Haraszti úton lévő sportpályán földmunkák során 18 darab 120 milliméteres magyar aknavető gránát került elő. Kiemelték azt az október 31-ei esetet is, amikor Szolnokon, a vasúti híd Szajol felőli oldalán egy 500 kilogrammos amerikai bomba került elő. Mindemellett több olyan riasztásuk is volt a honvédségi tűzszerészeknek, amelynek munkálatai ebben az évben is folytatódnak. A Hortobágyi Nemzeti Park területén február közepétől március elejéig a Nádudvar és Nagyiván közötti volt bombavetőtér mentesítése során 123 bombát, illetve bombamaradványt találtak. Ez a munka azonban még közel sem fejeződött be, a tervek szerint már januárban folytatódik a nemzeti park területén. Jelenleg is folyik a mentesítés Békés megyében, Gyomaendrőd környékén is, ahol november 15. és december 19. között 2787 német SD-1 típusú bomba, valamint 122 repülőgép-fedélzeti lőszer került elő. Tavaly egész évben 721 robbantással több mint 14 ezer, 18,1 tonnányi robbanótestet semmisítettek meg - derül ki a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének statisztikáiból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.