Közélet

Szijjártó: kiváló a magyar-német külgazdasági együttműködés

Szijjártó: kiváló a magyar-német külgazdasági együttműködés

2015. január 30., péntek
Szijjártó: kiváló a magyar-német külgazdasági együttműködés

Kiváló a magyar-német külgazdasági együttműködés, és ezt a jövőben tovább szeretné erősíteni a magyar kormány - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a Német Befektetői Fórumon.

A tanácskozáson a tárcavezető kiemelte: a cél továbbra is a rendszeres kooperáció olyan kormányzati döntéseknél, amelyek érintik a német vállalatok itteni működését, egyúttal az is fontos, hogy együttműködjenek a magyar kivitel erősítéséért, valamint folytassák a beszállítói programokat a német cégek, hiszen sok magyar kis- és közepes vállalkozásnak adnak lehetőséget a fejlődésre.

Szijjártó Péter

hangsúlyozta: Magyarország hálás az itt működő német vállalatoknak, mert nagy szerepet vállaltak abban, hogy a magyar gazdaság teljesítménye visszakerült Európa élmezőnybe az elmúlt időben, és abban is, hogy 2015 sorban már a harmadik olyan év, amikor ismét növekszik a magyar gazdaság. 22 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatás, mint most, és Közép-Európában GDP-arányosan itt a legtöbb a külföldi befektetés – sorolta a sikereket a miniszter. Úgy vélte, ezek az eredmények nem valósulhattak volna meg az országban jelen lévő hatezer német vállalat nélkül, amelyek összesen 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Megjegyezte: a német üzletemberek alkotják a magyar gazdaság legnagyobb létszámú és legjelentősebb befektetésekkel rendelkező, a legtöbb magyart foglalkoztató külföldi befektetői közösségét. Szijjártó Péter a német nagyvállalatoknak rendezett fórumon kifejtette: úgy tűnik, a világ változásai egyre gyorsabbak lesznek, 2015 az új kihívások éve lesz. A magyar gazdaság nyitott, ami azt jelenti, hogy sikere nagy mértékben függ az exporttól és a befektetőktől. Ezért még több befektetés vonzása a cél, és elsősorban a már itt működő vállalatokat igyekeznek meggyőzni, hogy még több beruházást valósítsanak meg Magyarországon - mutatott rá. A miniszter úgy látja, a német vállalatokkal folytatott eddigi együttműködésben "több a pozitívum, mint az esetleges hiányosság". Végül arra is kitért, hogy a magyar-német kereskedelmi adatok szerint 2014-ben minden idők legmagasabb értékét érheti el a Németországba irányuló magyar export.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.