Közélet

Süveges Gergő Szegeden: A gyereknevelés a szülők személyiségénél kezdődik + FOTÓK

Süveges Gergő Szegeden: A gyereknevelés a szülők személyiségénél kezdődik + FOTÓK

2015. január 22., csütörtök
Süveges Gergő Szegeden: A gyereknevelés a szülők személyiségénél kezdődik + FOTÓK
suveges_gergo07_gs

A tökéletes gyereknevelés titka körülbelül olyan, mint a jó babgulyás receptje. Tuti tippekből ezerszám akad, mégis mindenki a saját fortélyaiban bízik. Lehet egyáltalán bármit mondani a gyereknevelésről? - tette fel Süveges Gergő a kérdést gyereknevelésről szóló előadásában a résztvevőknek és önmagának is.

A Somogyi-könyvtár odesszai fiókkönyvtárában tartott "lélekút-beszélgetést" szerdán

Süveges Gergő

újságíró, műsorvezető. A négygyermekes édesapa neve a könyvespolcokról is ismerős lehet az anyukáknak: az Apa-kép-írás és az Apaszem novellakötetek humoros hangvételük miatt népszerűek mind gyereknevelésre készülő, mind pedig a babaidőkről szívesen nosztalgiázó szülők körében. Lehet egyáltalán bármit mondani a gyereknevelésről? Tulajdonképpen nem, legalábbis ha a módszerekre gondolunk, nem találunk újat a szakkönyvek hasábjain. Süveges Gergő nem is azért utazott Szegedre, hogy fortélyokkal nyűgözze le a hallgatóságot, sokkal inkább a kicsikre fordítható minőségi idő fontosságáról, a nevelést meghatározó értékek gyerekekre gyakorolt hatásáról mesélt. Merthogy a gyerekek életútjának egyengetését nagyban meghatározza a szülők személyisége, az, hogy ők hogyan szocializálódtak, függetleníteni tudják-e az igazán fontos dolgokat a munkakötelességektől. A családalapítás tulajdonképpen elhatározása annak, hogy a házastársak jó szülők lesznek - mondta az újságíró. De mitől lesz valaki jó szülő? Attól, hogy megpróbál "mindent" megadni a gyermekének? Vagy attól, hogy igyekszik "mindentől" megóvni? Nem, ugyanis ez a vállalkozás teljes képtelenség, hiszen még a magukat hibátlannak gondoló felnőttek is olykor következetlenek.

Nincs tökéletes család, ahogyan nincs tökéletes gyerek sem. Süveges Gergő érdekes példát hozott a személyiségből fakadó, úgynevezett emberi alapigényekre, amelyek a szeretet, értékesség, meghittség és szabadság négyese köré épülnek. Ezek a nem tanult szükségletek mind befolyással vannak az emberi kapcsolatokra, a viselkedésre, ugyanis ha valamelyik sérül, az egyén a keletkezett űrt karrierrel, barátokkal próbálja betölteni. Senki sem képes visszaforgatni az idő kerekét, de sosem késő kárpótolni a gyerekeket az elveszett időért - hangsúlyozta. A beszélgetés végén a nagyszülőknek is adott néhány tanácsot, miszerint: nem álljanak 24 órás "ügyeletben", elég ha jelenlétükkel egészséges egyensúlyt teremtenek a szülők és a gyerekek közötti kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.