Közélet

Országos Bírósági Hivatal: módosítani kell a cégek és a szövetkezetek létesítő okiratait

Országos Bírósági Hivatal: módosítani kell a cégek és a szövetkezetek létesítő okiratait

2015. január 30., péntek
Országos Bírósági Hivatal: módosítani kell a cégek és a szövetkezetek létesítő okiratait

Az új Polgári törvénykönyvet (Ptk.) hatályba léptető törvény meghatározza azokat a végső határidőket, ameddig a gazdasági társaságok és a szövetkezetek létesítő okiratait (társasági szerződéseit) meg kell feleltetni az új Ptk. előírásainak, az első határidő március 15. - közölte az (OBH) pénteken az MTI-vel.

Amennyiben egy társaság tagjai változnak, vagy új telephelyre költözik, fióktelepet létesít a cég, egyúttal a létesítő okiratát is hozzá kell igazítania az új Ptk. előírásaihoz. Amennyiben semmi nem változik egy cégnél, akkor a törvényben meghatározott végső határidőig kell eleget tenni a Ptk-nak való megfelelésnek. Idén a betéti- valamint a közkereseti társaságoknál és a szövetkezeteknél jár le a módosítás végső határideje. A közkereseti-, valamint a betéti társaság létesítő okiratának kötelező módosítási határideje március 15. Nincs szükség azonban az alapító szerződés módosítására - ha más változások miatt nem lenne szükséges - csak azért, mert az utalást tartalmaz a korábbi gazdasági társasági törvényre, illetve a vezető tisztségviselőt nem ügyvezetőnek, hanem üzletvezetőnek, vagy képviselőnek nevezi. A szövetkezeteknek az alapszabályaikat egyrészt az új Ptk-nak, másrészt a szövetkezeti törvénynek is meg kell feleltetniük. A módosítást június 15-ig el kell fogadni, majd július 15-ig be kell adni a cégbírósághoz. Nincs szükség az alapszabály módosítására - ha más változások nem indokolják - akkor, ha általános utalást tartalmaz a szövetkezeti törvényre, illetve a vezető tisztségviselőt nem ügyvezető elnöknek, hanem üzletvezetőnek, a vagyoni hozzájárulást pedig részjegynek nevezi. Az OBH azt javasolja a szövetkezeteknek, hogy a mérleg elfogadásakor módosítsák az alapszabályt. A korlátolt felelősségű- és a részvénytársaság valamint egyesülés esetén a módosítás végső határideje 2016. március 15. A kizárólag az új Ptk-nak való megfelelés miatti módosítás ingyenes, illetéket és közzétételi díjat nem kell fizetni utána.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.